Noviteti
0

Ovo je novi Seat Leon ST

Klix.ba
Na internetu su se pojavile prve fotografije Seatovog Leona ST, koji će biti predstavljen na Sajmu automobila u Frankfurtu u septembru ove godine.

Seat je na tržište plasirao potpuno novi Leon, hatchback sa pet verata, prošle godine i svoju ponudu proširio sa trovratnim coupeom, modelom SC, prije nekoliko mjeseci. Sada je kompanija spremna dodati novu karoserijsku izvedbu u svoju ponudu, a to je praktičnija ST varijanta sa zapreminom prtljažnika od 587 litara sa podignutim sjedištima. To je nešto manje u odnosu na njegove rođake Golf VII Variant, koji ima zapreminu prtljažnika od 605 litara, dok Škoda Octavia Combi nudi prtljažnik zapremine 610 litara.

Kada je riječ o dizajnu, dovoljno je reći da se radi o produženoj verziji standardnog modela sa nosačima na krovu i drugačijim točkovima od legura. Stražnja svjetla su nešto zaobljenija i veća u odnosu na hatchback, ali je dizajn gotovo identičan. To nije iznenađenje s obzirom da su kompanije Volkswagen i Škoda koristili isti recept za Golf Variant, odnosno Octaviju Combi.

Ponuda motora će biti preuzeta od ostalih karoserijskih izvedbi, tako da se mogu očekivati TSI motori, od 1,2-litarskog motora sa 86 KS, do 1,8-litarskog motora, koji razvija 180 KS. Što se diče dizelaša, kupci će moći birati između 1,6-litarskog TDI motora sa 90 ili 120 KS, kao i 2,0-litarskog TDI-ja sa 150 ili 184 KS.

Jedan od Seatovih šefova, Matthias Rabe, potvrdio je da će Leon ST biti ponuđen sa pogonom na sva četiri točka. a 4MOTION sistem je posuđen od Golfa VII. Nakon što se ST pojavi na tržištu, Seat će prije kraja ove godine predstaviti snažnije hatchback i coupe verzije modela Leon Cupra. Model Cupra ST za sad nije zvanično potvrđen.

Vezani članci