Noviteti
31

Ovo je Lamborghini Huracan s pogledom na nebo

Klix.ba
Nakon nekolicine najavnih nezvaničnih fotografija, Lamborghini je pred sajamska dešavanja u Frankfurtu skinuo veo sa svog novog modela Huracan Spyder za koji treba izdvojiti 186.450 eura.

Kao što je i najavljeno, Huracan Spyder veoma je sličan verziji sa fiksnim krovom, a u Lamborghiniju su na kraju odlučili da se tvrdi paneli zamijene sa novorazvijenim mekim krovom koji se uz pomoć elektrike i hidraulike podiže i spušta za 17 sekundi, što je moguće uraditi i kada se automobil kreće brzinom koja ne prelazi 50 km/h.

Upravljanje krovom vrši se preko tastera koji je smješten na raskošnom centralnom tunelu, a podizanje ili spuštanje zadnjeg stakla može se uraditi bez obzira da li je krov podignut ili spušten u svoj spremnik. Kupci koji preferiraju mogućnost vožnje pod otvorenim nebom moći će da biraju jednu od 3 boje krova, a dizajneri su se potrudili da u Huracanu nikada ne bude previše turbulencije oko glava putnika.

Masa Huracan Spydera iznosi 1.542 kilograma, od čega 43 posto otpada na prednju, a 57 posto na zadnju osovinu automobila koji pokreće 5,2-litarski atmosferski V10 motor koji razvija 610 KS pri 8.250 obr/min. Vrijednost najvećeg obrtnog momenta iznosi 560 Nm i na raspolaganju je pri 6.500 obr7min. Sve zajedno dovoljno je da Spyder od 0 do 100 km/h stigne nakon 3,4 sekunde, dok će mu za ubrzanje od 0 do 200 km/h trebati 10,2 sekunde. Sa krovom ili bez njega, maksimalna brzina iznosi 324 km/h. Uz sve spomenuto prosječna potrošnja goriva (12,3 litre) čini se prilično razumnom, što je postignuto uvođenjem sistema start/stop i isključivanjem ubrizgavanja goriva u sve cilindre, kada okolnosti to dopuštaju.

Huracan Spyder standardno će se nuditi sa karbonsko-keramičkim kočnicama čiji su prednji diskovi promjera 380 mm, a Lamborghini nudi kupcu da odabere u kojoj će boji biti velike kočne čeljusti. Među ostalim elementima koji spadaju u standardnu opremu su LED svjetla, 20-inčne Giano aluminijske felge i 12,3-inčna TFT instrumentna tabla.

Prodaja počinje u proljeće, a početna cijena otvorenog Huracana bez davanja iznosi 186.450 eura.