Razvija 644 KS
8

Ovo je Kinetik 07, električna igračka za stazu koja je legalna i na cesti

D. B.
Caterhamov jedini potpuno električni proizvod je električni bicikl predstavljen 2014. godine, ali je bugarska kompanija Kinetik Automotive iskoristila šasiju britanske kompanije kako bi napravila prvi rumunski električni sportski automobil.

Radi se o dvosjedu bez krova nazvanom Kinetik 07 koji je dizajniran uglavnom za stazu, ali je ujedno i potpuno legalan za cestovnu vožnju. Automobil je predstavljen medijima u Sofiji.

Kinetik 07 je baziran na laganoj Caterhamovoj platformi s kojom je kombinovan električni pogon koji omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za svega 2,7 sekundi. Osnovni model razvija 644 KS i 800 Nm obrtnog momenta.

Gotovo kompletna softverska struktura modela 07 je djelo Kinetikovog tima, a oko 90 posto komponenti korištenih u konstrukciji su unikatni za ovaj električni sportski automobil. Većina komponenti eksterijera je napravljena pomoću 3D printera, a to omogućava daljnje modifikacije i opcije individualizacije ovisno o željama kupca.

Unutrašnjost je minimalistička, a fokus je na prilagodljivom digitalnom ekranu koji radi u tri različita moda. Svaki je dizajniran tako da vozaču pruži odgovarajuću količinu informacija te da unaprijedi iskustvo vožnje, a ne da odvlači pažnju od nje. Materijali u unutrašnjosti su mješavina tradicija legendarne italijanske i britanske kompanije.

Automobil je predstavljen u preprodukcijskoj formi, a Kinetik planira započeti proizvodnju male serije od sedam automobila.