Noviteti
6

Ovako izgleda obnovljeni Citroen DS5

Klix.ba
Kompanija Citroen je putem interneta otkrila izgled svog obnovljenog modela DS5 uoči njegovog javnog debija na Sajmu automobila u Ženevi, gdje će se pojaviti u modroplavoj boji.

Obnovljeni francuski hatchback iz premium segmenta je dobio redizajnirani prednji dio sa novom rešetkom hladnjaka i DS monogramom u centralnom dijelu, a sa strana su xenon LED farovi bazirani na onim koje ima obnovljeni model DS3. Na stražnjem dijelu automobila su redizajnirana svjetla i dvije izduvne cijevi sa hromiranim završecima.

U unutrašnjosti se nalazi novi touchdrive interfejs u boji koji je zamijenio 12 fizičkih dugmadi. Radi se o Mirror Screen tehnologiji koja omogućava prikazivanje sadržaja sa smartphonea na ekranu osjetljivom na dodir. Prednja sjedišta imaju i masažere i opciju memorisanja, a bočni retrovizori posjeduju grijače. Osim toga, automobil posjeduje i sistem ulaska i paljenja bez potrebe za ključem, ambijentalno osvjetljenje, elelektrohromatski retrovizor, Denon audio sistem i dvozonski klima-uređaj.

DS5 facelift je dobio sistem upozorenja na slijepi ugao, kao i druge sigurnosne sisteme poput upozorenja na napuštanje trake, automatskih dugih svjetala, kontrole trakcije, head-up ekrana, kamere za pogled unazad, sistem pomoći pri kretanju uzbrdo, adaptivne farove i kontrolu sigurnosti.

Kada je riječ o motorima, obnovljeni DS5 će biti dostupan sa novim motorima uključujući THO 165 motor koji isporučuje 165 KS uz 240 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na prednje točkove preko poboljšanog šestostepenog automatskog mjenjača.

Dostupan je i BlueHDi 120 motor koji razvija 120 KS uz 300 Nm obrtnog momenta. Uparen je sa standardnim šestostepenim mjenjačem ili šestostepenim automatskim mjenjačem.

Snažniji BlueHDI 180 motor nudi 180 KS uz 400 Nm obrtnog momenta, a dostupan je sa šestostepenim automatskim mjenjačem.

U ponudi će biti i model sa hibridnodizelskim pogonom na sva četiri točka, koji čini 2,0-litarski turbodizelaš sa 163 KS te električni motor sa 37 KS.

Obnovljeni DS5 će biti predstavljen 3. marta na prvom press danu Sajma automobila u Ženevi.