Robusniji stil
11

Ovako izgleda obnovljena SEAT Arona u Xperience opremi

D. B.
Nakon što je predstavila osvježenu Ibizu, kompanija SEAT je javno pokazala i obnovljenu Aronu.

S obzirom da je Arona u suštini crossover verzija superminija Ibiza, onda ne treba biti iznenađenje to što su promjene veoma slične, kako eksterijera, tako i unutrašnjosti.

Najvažnija novost koju donosi facelift jeste Xperience paket opreme koji čini Aronu robusnijom. Ovaj model mijenja staru Xcellence verziju te podrazumijeva vizuelne promjene Aroninog karaktera. Pogon je i dalje samo na prednjim točkovima, što znači da verzije s pogonom na sva četiri točka neće biti.

S obzirom na to da se radi o višem nivou opreme, Arona je dobila full-LED svjetla, kao i novi upravljač presvučen Nappa kožom.

Sve verzije obnovljene Arone sadrže ime modela koje izgleda kao da je napisano rukom. Paleta boja je bogatija za Sapphire plavu, Camoulfage zelenu i Asphalt plavu boju, a tu su i nove 17-inčne felge, kao i dva 18-inčna seta. Uz doplatu je moguće dobiti krov u novoj Candy bijeloj boji koja se pridružila Magnetic sivoj i Midnight crnoj boji.

Svaki paket opreme ima poseban dizajn rešetke hladnjaka, kao i LED tehnologiju za neke funkcije svjetala. SEAT je pomjerio maglenke na višu poziciju kod modela Xperience te je redizajnirao krovni spojler i stražnji difuzor.

U unutrašnjosti je standardan 8,25-inčni ekran osjetljiv na dodir, ali je moguće uz doplatu dobiti i veći 9,2-inčni ekran. To je moguće upariti sa 10,25-inčnim digitalnim klasterom.

Osvježena Arona dolazi s 1,0-litarskim TSI motorima od 95 i 150 KS. Dizela nema, ali je tu 1,0-litarski TGI motor koji koristi CNG. Troškovi po kilometru su do 50 posto manji u odnosu na standardni benzinski motor i 30 posto u odnosu na dizel.

Proizvodnja Arone počinje u trećem kvartalu ove godine u postrojenju Martorell u Španiji gdje će silaziti s proizvodne trake zajedno s Ibizom.