Konkurencija VW Golfu
2

Otkrivena nova Toyota Auris

Klix.ba
Kompanija Toyota je uoči Sajma automobila u Parizu otkrila novu generaciju modela Auris, koji će biti konkurencija novom Golfu kompanije Volkswagen.

Iz Toyote obećavaju da će potpuno nova Toyota Auris biti privlačnija od svog prethodnika zahvaljujući poboljšanoj dinamici i karakterističnom izgledu.

Sudeći prema fotografijama, novi Auris je duži i niži od aktuelnog modela, a poznato je i da je čvršći te 40 kg lakši u zavisnosti od verzije.

U ponudi će se naći nekoliko benzinskih, dizelski i hubridni motor. Specifikacije i informacije o potrošnji su za sada nepoznanica, ali je zagarantovano poboljšanje u odnosu na aktuelne motore.

Osnovni model će pokretati 1,3-litarski benzinac, dok će u ponudi biti i snažniji 1,6-litarski motor. Osim benzinaca, kupci će moći odabrati i 1,4-litarskog dizelaša. Godinu dana nakon izlaska na tržište, Auris će dobiti i BMW-ove dizelske motore.

Hibridni pogon je vjerovatno razvijeni 1,8-litarski benzinsko-električni motor sa nikl-metal hibridnom baterijom.

Novi Auris je dug 4.275, širok 1.760 i visok 1.460 mm. Od prethodnika je duži za 30 i niži za 55 mm, dok je širina ostala ista. To znači da će novi Auris biti najniži u svojoj klasi. Međuosovinski razmak je ostao isti, a to je 2.600 mm. Zapremina prtljažnika je povećana za šest litara i iznosi 360 litara (kod hibridne verzije 127 litara).

Veća upotreba prenaprgnutog čelika je najviše doprinijela smanjenju težine, a povećana je i otpornost na savijanje za 10 posto. Automobil je sada "niži", kao i njegov centar gravitacije. Upravljivost i ovjes su poboljšani kako bi putnici uživali u udobnoj vožnji.

Novi Auris izgleda smjelije u odnosu na prethodnika sa istaknutijom prednjom maskom, tanjim farovima i LED dnevnim svjetlima. Na zadnjem dijelu su izdužena svijetla i šira vrata prtljažnika.