Noviteti
10

Opel otkriva sve više detalja nove Insignije

Piše: E. T.
Iz Opela stižu novi detalji o drugoj generaciji modela Insignia čija je svjetska premijera zakazana za martovski Sajam automobila u Ženevi.

Među prvim novostima koje će krasiti Opelov automobil srednje klase ističu se opciona matrix svjetla IntelliLux LED tehnologije koja će, u odnosu na slična svjetla koja su ponuđena uz aktuelnu generaciju Astre, biti opremljena sa dvostruko više dioda u kućištima.

Sa osjetno većim učinkom, spomenuta svjetla će i u slučaju Insignije vozaču nuditi automatsko distribuiranje intenziteta osvjetljavanja u zavisnosti od uslova na cesti, ali bez ometanja ostalih učesnika u saobraćaju.

Premijerno predstavljena prije tri godine u Opelovom konceptnom modelu Monza, adaptivna će LED svjetla u izdanju koje stiže s novom Insignijom efikasno osvjetljavati cestu u dužini do 400 metara.

U zavisnosti od regiona, nova Insignia će se prodavati pod četiri različite oznake: Opel, Vauxhall, Buick i Holden (svi u sastavu General Motorsa). Pored izvanrednih svjetala karakteriše je i povećanje ukupne dužine, ali i značajan gubitak mase, jer je u odnosu na Insigniju prve generacije, u zavisnosti od izabranog motora i nivoa opreme, lakša do 175 kilograma.

S modelima koji su namijenjeni evropskim tržištima (Opel/Vauxhall) stiže novi 1,5-litarski turbobenzinski motor sa 165 KS i 250 Nm najvećeg obrtnog momenta, predviđen za ugradnju u Insigniju s pogonom preko prednje osovine, a tu je i snažnija dvolitarska turbobenzinska verzija sa 250 KS uz koju stiže integralni pogon i 8-stepeni automatski mjenjač. Za ljubitelje dizelskih motornih opcija, pored game poznatih motora, iz Opela najavljuju i dizelski motor kojem će asistirati dva turbo-punjača.

Druga generacija Insignije svoju će svjetsku premijeru pred publikom imati u martu naredne godine na Sajmu automobila u Ženevi, a nekoliko mjeseci poslije bit će predstavljena i njena karavanske verzije. Zvanična online prezentacija očekuje prije kraja tekuće godine. Najsnažnija verzija s oznakom OPC (Opel Performance Center) najavljena je za 2019. godinu.