Opel u Ženevi
0

Od Ampere do Zafira Tourer Concepta

Sarajevo-x.com
Finalni model Ampere, Opelovog revolucionarnog električnog vozila s produženim dometom, namijenjen serijskoj proizvodnji imat će svoju veliku premijeru na Ženevskom sajmu automobila 2011. (3. - 13. mart). Prve isporuke vlasnicima u Evropi očekuju se prije kraja ove godine. Ovime Opel ispunjava svoje obećanje da će biti prvi proizvođač automobila koji će ovu izuzetno inovativnu tehnologiju ponuditi u Evropi.

Posjetitelji sajma također će dobiti uvid u to kako će izgledati budućnost Opelove nove generacije Zafire. Zafira Tourer Concept donosi fleksibilnost na novu razinu profinjenosti i udobnosti, pokazujući kako elegantno može izgledati "dnevni boravak na točkovima“.

Najnoviji modeli motora ecoFLEX s izuzetno niskim emisijama ilustrirat će kako će izgledati Opelova budućnost na samom čelu utrke za ekološki održivu mobilnost. Osim toga, na Opelovom će štandu također biti predstavljeni pomlađeni modeli Corse i Antare, koji će se naći na tržištu početkom 2011.

Produkcijska Opel Ampera – električna mobilnost na dohvat ruke

Ispunjavajući obećanja koja je dao prošle godine, Opel nastavlja diktirati trendove tržišnim predstavljanjem Ampere do kraja ove godine. Produkcijski model Opel Ampere koji će debitirati na Ženevskom sajmu automobila ne odstupa od ciljeva postavljenih tokom razvojne faze, dok njen futuristički dizajn ostaje vrlo sličan onome kod ranih konceptnih verzija.

Opel Ampera, električni automobil s produženim dometom, vozaču daje osjećaj sigurnosti jer Amperu može voziti bez straha da će ostati na cesti s ispražnjenom baterijom. Sa svojim jedinstvenim sistemom električnog pogona koji nudi živahno ubrzanje i visokim nivoom završne obrade, u peterovratnu Amperu može se udobno smjestiti četvero putnika, a tu je i prostran prtljažnik. Pogoni je struja u svakom trenutku i pri svim brzinama. Prvih 40 - 80 km (ovisno o terenu, stilu vožnje i temperaturi), automobil pogoni električna energija pohranjena u 16-kilovatsatnoj litij-ionskoj bateriji. Dok vozi na struji iz baterije, Ampera putuje bez ikakvih plinskih emisija.

Nezavisno istraživanje pokazalo je da 80 posto Evropljana svaki dan prevaljuje manje od 60 km, pa Ampera posve odgovara njihovim potrebama. Kada se Amperina baterija isprazni, moguće ju je ponovno napuniti za otprilike četiri sata punjenja ugrađenim punjačem koji se uključuje u 220-voltnu običnu kućnu utičnicu.

Zahvaljujući tome što se baterija može lako i brzo napuniti, većina Ampera vjerojatno će stalno voziti na baterijski pogon. Ako je pak potrebno poduzeti duže putovanje, automatski se uključuje benzinski motor koji ukupan doseg vozila produžuje na preko 500 km s punim rezervoarom. Ova tehnologija produženja dometa čini Amperu prvim praktičnim automobilom s bezbrižnom vožnjom na električni pogon. Izuzetno tih električni motor snage 111 kW/150 KS smjesta daje 370 Nm okretnog momenta. Ampera ubrzava od 0 do 100 km/h za oko 9 sekundi te omogućuje najveću brzinu od 161 km/h.

Konceptna Zafira Tourer: dnevni boravak na kotačima

U Ženevi će Opel također predstaviti viziju toga kako će izgledati nova generacija njegovog većeg jednovolumena, Zafire, koja postavlja standarde u svom segmentu. Nazvana "dnevni boravak na kotačima“, Zafira Tourer Concept dolazi s prostranim i svijetlim interijerom izvedenim s velikom pažnjom posvećenom detaljima.

"Primijenili smo koncept prostora za odmor na vozilo“, rekao je Mark Adams, potpredsjednik dizajna u Opelu/Vauxhallu. "Dnevni boravak je mjesto na koje želite pobjeći kako biste se opustili, mjesto na kojem doista želite biti. Željeli smo ponuditi isti osjećaj u jednovolumenu i i učiniti ga mjestom na kojemu želite provoditi vrijeme.“

U pravom duhu Zafire, Opelov novi konceptni automobil nudi najveću moguću fleksibilnost putničke kabine kako bi osigurao dovoljno prostora za sve potrebe pohrane, s posebnim naglaskom na stražnje sjedalo. Kabina je također izvanredno svijetla i odaje dojam svježine i smirene otvorenosti prema vanjskom svijetu.

Prostran i sofisticiran interijer nalik na moderan dnevni boravak dopunjen je elegantnom, skulpturalnom i dinamičnom vanjštinom koja donosi nov, robustan prednji dio s dramatičnim prednjim svjetlima u obliku krila za iznimno dinamičan stil.

Konceptna Zafira Tourer donosi ambiciju, kvalitetu i inovativne tehnologije Insignije u segment jednovolumena. Dizajnirana je kako bi osigurala da svako putovanje bude ugodno, sigurno i opuštajuće za sve putnike u automobilu.

Opelov ecoFLEX: još učinkovitiji zahvaljujući korištenju tehnologije Start/Stop

Opel je postao sinonimom za štedljivu i praktičnu mobilnost bez kompromisa kada se radi o užitku vožnje. Modeli Opel ecoFLEX pružaju upravo to: nisku potrošnju goriva i emisiju ugljičnog dioksida bez negativnih posljedica na performansama i dinamičnosti vožnje – a sve uz pristupačnu cijenu.

Nova obitelj ecoFLEX koja će se moći vidjeti u Ženevi obuhvaća dva glavna noviteta:

  • Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX sada spaja svoj motor sa 70 kW/95 KS i tehnologiju Start/Stop, nudeći kombiniranu potrošnju goriva od 3,5 litara na 100 km i emisiju od svega 94 g/km CO2.
  • Tehnologija Start/Stop sada je dostupna i s novom verzijom Opel Astre 1.3 CDTI ecoFLEX (70 kW/95 KS). Kod ovog peterovratnog hatchbacka, ona donosi smanjenje emisije CO2 sa 109 na samo 104 g/km i smanjenje kombinirane potrošnje goriva s 4,1 na 3,9 litara na 100 km. Dok je peterovratna hatchback-verzija dostupna sa i bez sustava Start/Stop, kod novog Sports Tourera 1.3 CDTI ecoFLEX ova je tehnologija dio standardne opreme (potrošnja goriva 4,1 l/100 km, emisija 109 g/km CO2).

Uključivanjem tehnologije Start/Stop u čitavu gamu modela Opel je poduzeo još jedan veliki korak prema svojem cilju smanjenja potrošnje goriva i emisija.

Tehnologija Start/Stop sada je dostupna s Opel Agilom, Corsom i Astrom. Prije kraja 2011. također će se nuditi s Merivom, Zafirom i Insignijom.

Početkom 2011. – novo lice Opel Antare i Opel Corse

Redizajnirana Opel Antara poboljšanog dizajna vanjštine, s novim motorima, novougođenim podvozjem i nadograđenim interijerom kombinira sportski duh off-road vožnje s visokom praktičnošću i urbanim stilom, a u salone stiže na proljeće 2011. Posve nova ponuda motora sastoji se od dva nova 2.2 CDTI agregata sa 120 kW/163 KS i 135 kW/184 KS, te novog 2.4 ECOTEC benzinskog motora sa 123 kW/167 KS. Svi motori sukladni su s emisijskim standardima Euro 5 i jamče poboljšane vozne performanse uz znatno manju potrošnju i emisije. Dva dostupna sustava prijenosa – šesterostupanjski ručni i automatski – također su razvijani od nule. Poboljšanja podvozja i aktivne sigurnosti uključuju nadogradnje ABS-a te uključivanje sustava pomoći kretanja na uzbrdici (HSA – sprječava povratak vozila unatrag prilikom kretanja na nagibu) u standardnu opremu.

Nakon pomlađivanja svega ispod njenog poklopca 2010. – ponude motora, podvozja i upravljačkog sustava, i Opel Corsa u 2011. dobiva novo ruho. Redizajniran prednji dio daje joj sportskiji, izražajniji izgled, nove boje karoserije i unutrašnjosti kao i velika ponuda personaliziranih sportskih verzija čine je privlačnijom nego ikada. Novi multimedijski sustav nazvan “Touch & Connect” donosi zaslon u boji osjetljiv na dodir, navigacijsku pokrivenost europskih država (Hrvatska je djelomično pokrivena), Bluetooth, mogućnost povezivanja iPoda i USB priključak – sve po vrlo pristupačnoj cijeni. Verzija ecoFLEX 1.3 CDTI sa 70 kW/95 KS sada je opremljena tehnologijom Start/Stop, što donosi 8,7 posto manju potrošnju goriva u gradskom krugu testiranja. Tako ova verzija troši samo 3,5 l goriva na 100 km te emitira 94 g/km CO2.