|

FOTO
/
Novi X3 stigao u BiH

Novi X3 stigao u BiH
0
S
Sarajevo-x.com
11.1.2011. u 19:55
30
komentara
0

dijeljenja
BMW
1/10 Foto: E.Zubović/Sarajevo-x.com
2/10 Foto: E.Zubović/Sarajevo-x.com
3/10 Foto: E.Zubović/Sarajevo-x.com
4/10 Foto: E.Zubović/Sarajevo-x.com
5/10 Foto: E.Zubović/Sarajevo-x.com
6/10 Foto: E.Zubović/Sarajevo-x.com
7/10 Foto: E.Zubović/Sarajevo-x.com
8/10 Foto: E.Zubović/Sarajevo-x.com
9/10 Foto: E.Zubović/Sarajevo-x.com
10/10 Foto: E.Zubović/Sarajevo-x.com
BMW je u Sarajevu održao nacionalnu premijeru svog novog kompaktnog SUV-a. Tako X3 u svojoj drugoj generaciji donosi pregršt tehnoloških novosti, ali i znatno privlačniji izgled, pa se sada zaista može ravnopravno nositi sa ugledom i prestižom većih X modela ovog proizvođača.
Iako je zadržao poznate dizajnerske fundamente, novi X3 znatno je zreliji i savremeniji proizvod, a uz skladnije obliku i siluetu, potvrda vrijednog rada dizajnera je i jedan od najmanjih koeficijenata zračnog otpora karoserije u ovoj klasi SUV-ova. Prednji dio i dalje je okarakterisan prepoznatljivom maskom, koja je kod SUV-modela tradicionalno oštrije i robusnije oblikovana, dok i nešto oštrije linije svjetala djelimično podsjećaju na prethodnu generaciju.

Kod nove generacije BMW-a X3 svakako je najveći dizajnerski pomak napravljen prilikom "crtanja" bočnog profila, ali i zadnjeg dijela. Dinamični bokovi, gotovo kao da pripadaju nekom Touring modelu, odlično pristaju imidžu sportski orijentisanog SUV-a, dok zadnji dio sa navim oblikom stop svjetala predstavlja vrlo pozitivno osvježenje.

BMW će u Bosni i Hercegovini novi X3 ponuditi sa dva motora, i to sa jednim benzinskim i jednim dizelskim. Tako osnovu ponude čini X3 xDrive20d, a koji se ističe sa 380 Nm okretnog momenta i 184 KS. Ovako pogonjen X3 potrošiti će 5,6
litara dizela na 100 km, i emituje samo 149 grama CO2 po kilometru. Za X3 sa ovim motorom u osnovnoj verziji biće potrebno izdvojiti 75.057 KM.

Prestižniju opciju predstavlja X3 xDrive35i sa šestocilindarskim benzinskim motorom, koji uz pomoć Valvetronic upravljanja ventilima, TwinPower turbo prednabijanjem zraka i direktnim ubrizgavanjem goriva proizvodi 306 KS i 400 Nm okretnog momenta. I uz vrhunske performanse, ovako pogonjen X3 bi također trebao biti prihvatljivo ekonomičan, pa BMW obećava potrošnju goriva od 8,8 litara na 100 km. Također, benzinski X3 biti će i cjenovno distanciran od dizelske verzije, pa će za njega trebati izdvojiti 98.627 KM.

Uz snažne i moderne motore među zanimljivim opcijama treba spomenuti i napredni Steptronic automatski mjenjač sa 8-stepeni prenosa. Također, po prvi put, BMW je uskladio Auto Start Stop funkciju s automatskim prenosom, pa se pri zaustavljanju, motor vozila automatski isključuje.

Kao i kod svakog drugog BMW-a, tako je i kod novog X3 posebna pažnja posvećena dinamičnosti vožnje, i samom vozačkom užitku. Upravo iz tog razloga BMW ističe da njihov X3 nije SUV, nego SAV ili Sport Activity Vehicle. Dinamičnost novog X3 počinje s osnovama, kao što je široki trag točkova i precizno dizajnirana zadnja osovina s pet krakova, te inteligentnim xDrive pogonom na sva četiri točka. Nastavlja
se s dodacima kao što je Dynamic Damping Control sistem i BMW Performance Control sustav, te nastavlja podizati nivo zadovoljstva ali i sigurnosti kao što je Driving Dynamic Control.

BMW također ističe i praktičnost novog X3. Tako uz prtljažnik zapremine od 550 litara u osnovnoj postavci, ili od 1.600 litara sa preklopljenim sjedištima, nudi i više nego dovoljno prostora za sve aktivnosti svojih putnika. Uz praktične dodatke poput 12-voltne utičnice ili poseban držač u prtljažniku za pričvršćavanje bicikla, tu je i torba za skije i snowboard koja može spremiti do četiri para skija ili tri snowboarda, čuvajući ih na sigurnom između desnog i lijevog zadnjeg sjedala.
Prijavi grešku


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...