Citroen C4 Aircross
0

FOTO / Novi pristup kompaktnom SUV-u

Sarajevo-x.com
Nakon komercijalnog uspjeha novog Citroena C4 proizvedenog u više od 100.000 primjeraka od uvođenja na tržište prije tačno godinu dana, ovaj francuski proizvođač upotpunjuje svoju ponudu s kompaktnim SUV-om C4 Aircross.

S ovim novim modelom, Citroen želi promijeniti tradicionalne karakteristike kompaktnog SUV-a. Spajajući dizajn i inovativnu tehnologiju, Citroen C4 Aircross prilagođava se savremenom načinu života koji uključuje bijeg od svakodnevnice. Ova nova silueta crpi inspiraciju iz Citroenove dizajnerske ekspertize, povezujući pogon terenskog vozila s udobnošću i užitkom u vožnji limuzine. Dostupan, zavisno od motorizacije, u verziji s pogonom na dva i četiri točka, Citroen C4 Aircross kreće u prodaju krajem prvog polugodišta 2012. godine.

Zahvaljujući sistemu integralnog pogona nove generacije, Citroen C4 Aircross se može pohvaliti odličnim voznim osobinama u svim uslovima vožnje. Ova tehnologija omogućuje u prvom redu stalnu vožnju sa četiri pogonska točka, osiguravajući optimalnu raspodjelu okretnog momenta između prednjih i zadnjih točkova.

Vozač ima na raspolaganju jedinstvenu komandu postavljenu iza ručice mjenjača koja mu omogućuje da ručno odabere jedan od tri načina prenosa. Osnovni je način sa 2 pogonska točka radi optimizacije potrošnje goriva, slijedi način sa 4 pogonska točka (4WD) koji automatski raspodjeljuje okretni moment između prednje i zadnje osovine, i na kraju je tu način "lock" koji povećava okretni moment na zadnjim točkovima kako bi se osiguralo maksimalno prianjanje u teškim uslovima.

U skladu s angažmanom Citroena na području zaštite okoliša, novi C4 Aircross zauzima mjesto među liderima u svom segmentu u pogledu emisije CO2 zahvaljujući motoru HDi 110 koji se nudi u paru s ručnim mjenjačem sa šest stepeni prenosa. A kako bi svako mogao odabrati verziju što bolje prilagođenu svom načinu života, motor HDi 110 biće ponuđen u verziji sa 2 i sa 4 pogonska točka.

Citroen C4 Aircross ponudit će, također odmah po izlasku na tržište, performanse motora HDi 150 koji je dostupan u verziji sa 2 ili 4 pogonska točka i ručnim mjenjačem sa šest stepeni prenosa, te benzinski motor 1.6i od 115 KS koji će biti dostupan samo u verziji s 2 pogonska točka i s ručnim mjenjačem s pet stepeni prijenosa.

Kako bi se odgovorilo na očekivanja međunarodnih tržišta, benzinski motor 2.0i od 150 KS bit će dostupan na tržištima izvan Evrope u verziji s 2 i 4 pogonska točka i u paru s 5-stepenim ručnim mjenjačem ili s CVT varijabilnim prijenosom.

Kompaktne dimenzije sa dužinom od 4,34 m i širina od 1,79 m i upravljivost novog C4 Aircrossa sa radijusom okretanja od 10,6 m omogućuju vožnju bez kompleksa kroz urbani pejzaž. Prostranost i ravnopravnih 5 sjedišta su dostojni većih SUV-ova, kao i zapremina prtljažnika od 442 litra.