Crossover novitet
47

Novi Peugeot 2008 i zvanično stigao u BiH, dostupna i električna verzija

E. Z.
Peugeot je uprkos činjenici da je zvanična Bh. premijera otkazana zbog koronavirusa omogućio početak prodaje ovog novog i inovativnog crossovera 2008 u Bosni i Hercegovini.
Segment kompaktnih crossovera i SUV-ova u velikom je zamahu, kako u Evropi tako i kod nas, a jedan od najinteresantnijih noviteta u toj klasi je novi Peugeot 2008. Potpuno originalan izgled, moderno uređenje unutrašnjosti, ali i izdašna ponuda prostora čine ga jednim od najprivlačnijih novih modela u klasi.

Novi Peugeot 2008 izgrađen je na novoj modularnoj platformi CMP (Common Modular Platform) i e-CMP platformi za električne modele, te je zahvaljujući tome ova platforma nazvana i MULTI ENERGY PLATFORM.

Novi Peugeot donosi i pregršt savremene tehnologije, pa uz novi i-Cockpit savršeno se uklapa i čak 11 sistema za pomoć vozaču. Lista tih sistema zaista je impresivna za auto ove klase, a ističu se sistem Drive Assist koji otvara put polu-autonomnoj vožnji i spaja aktivnu pomoć u zadržavanju vozila na voznoj traci u kombinaciji sa sistemom Lane Positionning koji izabere tačan položaj vozila na voznoj traci. Tu su i prilagodljivi tempomat s funkcijom Stop & Go kod automatskog mjenjača EAT8, Park Assist koji automatski upravlja smjerom vožnje pri ulasku i izlasku iz parking mjesta, automatsko kočenje u nuždi posljednje generacije koje prepoznaje pješake i bicikliste, kako danju tako i noću i to od brzine 5 km/h do 140 km/h). Vozačima pomaže i sistem aktivnog upozorenja na nenamjernu promjenu vozne trake (ili prekoračenje podne crte), sistem upozorenja na vozačevu nepažnju koje po potrebi preporučuje pauzu, a tu su i od ranije poznati sistemi kao što je automatsko prebacivanje dugih svjetala, prošireni sistem za prepoznavanje prometnih znakova, nadzor mrtvog ugla, te električna parking kočnica.

Zahvaljujući izuzetno prostranim zadnjim sjedalima novi Peugeot 2008 je zaista svestran, te sa 4,30 m dužine i 2,60 m međuosovinskog razmaka nudi veoma veliki prtljažnik sa 434 litara zapremine i to bez obzira na tip motora, što znači da i potpuno električna verzija ima ovu zapreminu prtljažnika.

Velika novost koju donosi novi 2008 je još tehnološki napredniji novi PEUGEOT i-Cockpit 3D koji je dizajniran na istim osnovnim smjernicama kao do sada i pruža bezbrižnu ergonomiju. I kod novog 2008 prisutan je prepoznatljivi kompaktan volan za praktičnije upravljanje i bolje držanje ali i veliki ekran na dodir HD na dohvat ruke i u vidnom polju, dok je od sada i inovativna instrument tabla izvedena u 3D tehnologiji te je u visini očiju.

Izbor verzija za novi Peugeot 2008 je podijeljen na četiri nivoa opreme: Active, Allure, GT Line i GT, od toga su svi dostupni i za 100 % električni, benzinski ili dizelski pogon.

Najbogatije izvedbe, GT Line i GT, odlikuju se prepoznatljivim stilskim atributima kao što su farovi Full LED sa svjetlosnim potpisom u obliku tri lavlje kandže, 18-inčne aluminijske felge s dijamantnom obradom s ukrasnim umetcima, putnički prostor s preciznim detaljima: crna obloga krova, ukrasni šavovi u Adamite boji, ambijentalno osvjetljenje prtljažnog prostora, dinamična sjedala i aluminijski set papučica.

Pohvalno je da je Peugeot u Bosni i Hercegovini odmah ponudio sve verzije novog 2008, uključujući i potpuno električnu. Ujedno to je i prvi potpuno električni SUV u ponudi ove francuske marke.

Za one koji ipak biraju klasične motore sa unutrašnjim sagorijevanjem Peugeot nudi tri verzije 1,2 trocilindarskog benzinskog motora koji ispunjavaju standard Euro 6d:

  • PureTech 100 S&S BVM6,
  • PureTech 130 S&S BVM6 ili EAT8,
  • PureTech 155 S&S EAT8 (isključivo za GT).

U ponudi dizela je četverocilindrični motor sa zapreminom od 1,5 litra i koji ispuanjava standard Euro 6d-temp:

  • BlueHDi 100 S&S BVM6,
  • BlueHDi 130 S&S EAT8.

Najpristupačniji novi Peugeot 2008 u Bosni i Hercegovini je model 2008 1.2 PureTech 100 STT koji uz Active paket opreme do registracije košta 33.509 KM. Za one koji radije biraju dizelske modele najpristupačniji je 2008 1.5 BlueHDi 100 STT sa Active paketom opreme, a koji košta 36.322 KM.

Kako u Bosni i Hercegovini i dalje ne postoje olakšice i poticaji za kupovinu električniih i ekološki podobnih automobila tako će i električni Peugeot 2008 spadati u izbor kupaca koji žele tu tehnologiju bez obzira na cijenu. Kod nas tako za električni Peugeot 2008 50 KWh snage 136 KS i uz osnovni paket Active treba izborjati 63.613 KM.

Kako bi ipak kupovinu ovog modela učinio privlačnijom Peugeot je napravio hvale vrijedan potez u BiH, pa svi kupci novog e-2008, (fizička i pravna lica) dobivaju e-bonus u iznosu od 1.875 KM (sa PDV-om), koji se može koristiti samo za kupnju domaće stanice za punjenje.

U Bosni i Hercegovini Peugeot tokom 2020. godine planira prodati oko 70 primjeraka novog 2008. Prodaja novog Peugeota 2008 na globalnoj razini će početi krajem 2019. godine, a proizvodnja će se za Evropu odvijati u pogonu Vigo i za Kinu u Wuhanu.