Noviteti
0

FOTO+VIDEO / Novi Mercedes CL dolazi u velikom stilu

Sarajevo-x.com
Oficijelni podaci i fotografije dotjeranog Mercedesa CL pojavili su se uoči premijere ovog modela zakazane najesen na Sajmu automobila u Parizu.

Vidljivo je da je na coupeu izmijenjeno dosta "sitnica", uključujući odbojnike, svjetla i prednju masku.

Ipak, veće izmjene nalaze se ispod haube, gdje se nalazi novi 4,6-litarski V8 biturbo motor sa direktnim ubrizgavanjem, sa 435 KS i 516 Nm. Time je vrijeme za koje je vozilu potrebno da dostigne brzinu od 100 km/h smanjeno na 4,9 sekundi.

U kombinaciji sa novom verzijom "Mercedes-Benzovog" sedmostepenog mjenjača sa integrisanim stop-start sistemom, novi CL 500 je također i ekonomičan, a emisija CO2 mu iznosi 224 g/km, piše magazin "Autocar".

U ponudi će biti i snažniji model CL600, kao i CL63 AMG i CL65 AMG.

Četverotočkaš će se prodavati na posebno odabranim tržištima, a u unutrašnjosti će se moći pohvaliti visokokvalitetnim materijalima, novim kombinacijama boja, redizajniranim funkcijama upravljača i ambijentalnim svjetlima u tri verzije.

Kupci će opremi moći dodati i opciju "Active Lane Keeping Assist", koja prati kad automobil skrene sa odabrane ceste i može intervenisati blagim vraćanjem na pravac.

Mercedes je prethodno planirao da dorađeni CL nazove coupe S-klase, nakon što je 2009. godine predstavljen coupe E-klase. Ipak, u međuvremenu su se predomislili, ali su obećali da će do 2013. godine i dolaska novog modela, nazvanog C217, ostati pri ovom nazivu.