Noviteti
0

Novi Lexus GS

Klix.ba
Toyotin odsjek zadužen za proizvodnju luksuznih automobila, Lexus je predstavio potpuno novu generaciju modela GS kojeg karakterišu izuzetno dinamične linije i kupeovska forma.

Lexus je ovaj model predstavio na Detroit Motor Showu, a iz ove kompanije se nadaju da će ovaj model znatno uzdrmati tržište i svoju jaku konkurenciju.

Novi Lexus karakterišu potpuno nova dizajnerska riješenja, te ima veoma malo dodirnih tačaka sa prethodnim modelom.

Pored futurističkog dizajna GS je obdaren i mnoštvom najmodernije tehnologije i tehničkih riješenja.

Najvažniji su svakako potpuno novi pogon koji prenosi snagu na sva četiri točka, te Vehicle Dynamic Management sistem.

VDM sistem je u stanju, zahvaljujući mnoštvu senzora, prepoznati kritičnu situaciju poput proklizavanja čak i prije nego se desi, te onda koriguje putanju i ponašanje vozila kontrolom kočenja i smanjivanjem dovoda goriva.

Pogonska grupa je također na nivou zadatka i klase na koju cilja GS. Već poznatom i prisutnom V8 agregatu zapremine 4.3 litra će se pridružiti potpuno novi 3.0 litarski V6 agregat koji treba da zamjeni aktuelnog rednog šest-cilindraša.

Oba motora će dolaziti u sprezi sa novim 6-stepenim sekvencijalnim mjenjačem kratkog prenosnog odnosa, a koji će se opsluživati polugama iza obruča upravljača.

Novi Adaptive Variable Suspension sistem omogućava vozaču da podesi ponašanje ovjesa tačno onako kako on želi. Moguće je birati između normal modusa koji je namijenjen za svakodnevnu vožnju do sport modusa koji obezbjeđuje čvrstije podešenje za preciznije manevre u zahtjevnijoj vožnji.