2. generacija KIA-inog SUV-a
0

Novi imidž za Sorenta

Sarajevo-x.com
Nakon što je KIA još u aprilu ove godine predstavila Sorento za 2010. godinu na sajmu automobila u Seoulu, sada je najavljena i premijera modela koji je namjenjen evropskim tržištima. Očekivano, prezentacija će biti u okviru Frankfurt Motor Showa u septembru.

Već i na prvi pogled jasno je da novi Sorento donosi mnogo novosti, kako u pogledu samog oblikovanja tako i u ponudi tehnologije i samog životnog prostora. Tako se novi Sorento sada u dužinu proteže na čak 4,7 metra, čime se prije svega omogućilo montiranje dva dodatna sjedišta koja od ovog SUV-a čine sedmerosjed.

Vanjski izgled nema nikakvih dodirnih tačaka sa još uvijek aktuelnim modelom, te je očito da i sa ovim modelom u KIA-i žele postići efekat kojeg je ostvario model Cee'd i tako ovom proizvođaču donio imidž kreatora modernih i pouzdanih automobila. Uz očito znatno veću karoseriju prije svega se ističe velika maska i prednja svjetla koje karakterišu oštri i agresivni oblici koji bi trebali istaći ozbiljan pristup kojim su se poslužili dizajneri novog Sorenta.

Poznato je da će i ponuda motora biti znatno bogatija nego što je to bio slučaj sa aktuelnim modelom, dok će u Evropi vjerovatno najzanimljiviji izbor predstavljati novi 2,2-litarski turbodizelski motor koji proizvodi 197 KS i obrtni moment od 421 Nm, što je i više nego dovoljna mjera za SUV ovih proporcija.
Uz odlične terenske sposobnosti iz KIA-e za novi Sorento obećavaju i potpuni komfor na koji su kupci SUV-ova ove klase već odavno navikli, pa se podrazumjevaju detalji poput „keyless“ brave, kamere za vožnju unatrag kao i panoramski stakleni krov.

Zanimljivo je da su zahvaljujući novom pristupu razvijanja karoserije u KIA-i uspjeli smanjiti ukupnu masu automobila za čak 215 kilograma, i to prije svega zbog napuštanja koncepta klasične šasije na koju se montira karoserija koju je zamjenio savremeni sistem samonoseće karoserije.

Svoju zvaničnu evropsku premijeru novi Sorento imaće tačno u 13:00 sati 15. Septembra u okviru sajma automobila u Frankfurtu, kada će biti objavljene cijene modela kao i tržišni planovi.