Vrijeme struje
3

Novi Hyundai Santa Fe nudit će se i s hibridim pogonskim kombinacijama

E. L.
Prodaja novog izdanja modela Santa Fe počinje u septembru, a kupci u Evropi sada mogu računati i na hibridnu pogonsku grupu kojoj će se naredne godine priključiti i hibridna plug-in verzija.

Hyundai je novi Santa Fe premijerno otkrio prije otprilike mjesec dana, ali u južnokorejskoj automobilskoj kompaniji tada nisu objavili kakve će pogonske kombinacije ponuditi uz jedan od svojih najprodavanijih modela.

I dok Amerikanci još uvijek ne znaju kakve će im pogonske opcije biti na raspolaganju, kupci u Evropi od septembra mogu računati na hibridnu kombinaciju "Smartstream" koju čini 1,6-litarski četverocilindarski turbobenzinac potpomognut elektromotorom. Kombinovana snaga iznosi 232 KS, a hibridni Santa Fe nudit će se s pogonom preko prednje, ali i preko obje osovine.

Za ljubitelje dizelskih pogonskih opcija Hyundai je pripremio Santa Fe koji pokreće temeljito unaprijeđen 2,2-litarski četverocilindarski aluminijski turbodizelski motor koji razvija 204 KS i 440 Nm najvećeg obrtnog momenta, a kombinovan je s novorazvijenim 8-stepenim automatskim mjenjačem sa dva kvačila.

Naredne godine u ponudi će biti i plug-in hibridna pogonska kombinacija. Ranije spomenutom 1,6-litarskom turbobenzinskom motoru asistirat će snažniji elektromotor (90 KS). Najveća kombinovana snaga iznosi 268 KS, za prijenos snage na obje osovine zadužen je 6-stepeni automatski mjenjač, a kapacitet baterija iznosi 13,8 kWh.

Cijene novog Santa Fea bit će poznate uoči početka prodaje.

Vezani članci