Noviteti
0

Novi Cadillac STS

Sarajevo-X
Cadillac je za predstojeći auto show u New Yorku pripremio premijeru novog STS modela.

Ovaj novi luksuzni model je zasnovan na Sigma platformi koju već koriste poznati CTS, sportski CTS-V, i lukusuzni terenac SRX.

Vanjski izgled je u potpunom skladu sa novim dizajnerskim pravcem Cadillaca, te znatno podsjeća na manji CTS, ali je u isto vrijeme primjetna i znatno veća doza elegancije i rafiniranosti, čemu svjedoče i dimenzije, pa je tako STS najduži model na pomenutoj Sigma platformi.

Osjećaju luksuza i potpunoj udobnosti u unutrašnjosti će doprinjeti na veću razinu podignuta kvaliteta završne obrade, kvaliteta materijala, i prije svega ergonomsko-dizajnerska riješenja koja predstavljaju znatan odmak od uređenja na kakva smo navikli od američkih proizvođača.

Da sve ne bude samo šminka bez mehaničke potpore zaduženi su pogonski agregati, a u početku to će biti 3.6 litreni V6 sa 255 KS, i jači 4.6 litreni V8 sa 320 KS. Obje pogonske jedinice su opremljene tehnikom promjenljivog upravljanja ventilima(VVT), a snagu će putem petostepene automatike prenositi na zadnje točkove.

Novi STS se u prodajnim salonima očekuje u zadnjem kvartalu ove godine, dok će u Evropu, Japan, Rusiju i ostala područja stići na početku 2005. godine.

E.Z.