Četvrta generacija
125

Novi Audi A3 stiže na ljeto s plug-in hibridnom tehnologijom

Klix.ba
Četvrta generacija Audija A3 će se uz novi Volkswagenov Golf pojaviti u salonima ove godine, a magazin Auto Express je objavio render koji otkriva kako bi mogao izgledati.

Novi Audi A3 će stići ovog ljeta, a kompanija će ponuditi dvije različite flagship varijante. Četvrta generacija A3 porodičnog hatchbacka će biti dostupna kao plug-in hibrid s e-tron oznakom, a s druge strane će vrh ponude predstavljati RS model koji će ujedno biti rival novom Mercedes-AMG A45 modelu s 416 KS.

Audi se obavezao da će do 2025. godine predstaviti 12 potpuno električnih modela, a automobil veličine modela A3 je potvrđen kao jedan od tih proizvoda. Međutim, on neće biti član A3 porodice, nego će predstavljati zaseban model i luksuzniju alternativu Volkswagen I.D. hatchbacku. Bit će baziran na novoj MEB EV platformi Volkswagen Grupe.

Povratak plug-in hibridne tehnologije znači da će novi A3 biti elektrificiran. Od modela A3 e-tron se odustalo u novembru kao rezultat novi WLTP zakona o emisiji, ali se ovakva verzija vraća s četvrtom generacijom. To će biti jedan od plug-in hibridnih modela VW Grupe nove generacije koji će koristiti evoluciju MQB platforme, a koja bi mogla biti ključ povećanja dometa pri korištenju potpuno električnog pogona.

Prije Audija A3 zamjenu će dobiti hatchback Volkswagen Golf, odnosno njegova osma generacija koja će debitovati ovog ljeta.

Foto: autoexpress.co.uk
Foto: autoexpress.co.uk

Audi će preuzeti mnogo mehaničkih elemenata od Volkswagena, kao što je plug-in hibridni pogon koji će se naći u Golfu GTE. No, dijelit će i benzinske motore koje će koristiti najnoviji Golf, a od kojih će mnogi imati blage hibridne sisteme.

Novi Audi A3 će nalikovati na ostatak najnovijih članova porodice, a u unutrašnjosti će biti 10.1-inčni ekran infotainment sistema te Virtual Cockpit digitalni klaster viđen u Audijevom SUV-u Q3.

Trovratne verzije Audija A3 vjerovatno neće biti zbog loše prodaje. Audi je 2017. godine proizveo 7.818 primjeraka trovratnog modela A3, a čak 167.741 primjerak petovratnog A3 Sportbacka.

Očekuje se da će A3 kabriolet stići za nekoliko godina iako se slabo prodaje. Sigurno je reći da će se pojaviti i A3 sedan.