Noviteti
0

Nova Toyota Vios

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Toyota je na auto salonu u Pekingu prikazala najveću gamu modela do sada. Postava je to kojoj je cilj odgovoriti na brzo rastuće kinesko tržište. Prikazani modeli uključuju i kompaktni Yaris (koji će se od kraja svibnja proizvoditi u mjestu Guangzhou, Kina) te novi model Toyota Vios koji u našim krajevima nije poznat.

Toyota Vios je tehnički gledano sedan verzija popularnog Yarisa. Limuzinska verzija kod nas se na žalost ne prodaje, ali je izuzetno popularna u Aziji, gdje se ovisno od tržišta osim imena Vios (ime koje se koristi u Maleziji i Kini) koriste se i imena Toyota Yaris Sedan ili Toyota Belta Sedan. Nova Toyota Vios premda je tehnički blizanac Yarisa koristi potpuno novu šasiju sa dužim međuosovinskim razmakom u odnosu na prethodni model Viosa. Dužina kabine sada je 1965 mm (+120 mm), a visina u kabini 1200 mm (+5 mm). Sveukupna visina karoserije Viosa sada je nešto manja i u odnosu na prvi model niža je 25 mm.

Toyotu Vios uglavnom pokreće motor 1NZ-FE koji na papiru ima iste specifikacije kao i prethodni model Viosa. EFI četverocilindrični redni VVT-i benzinski motor sa DOHC i 16 ventila obujma 1496 ccm koji razvija najveću snagu 109 KS pri 6000 o/min i najveći okretni moment 142 Nm pri 4200 o/min. Toyota je rekla da je u odnosu na motor u starom Viosu izvedeno nekoliko poboljšanja, modificiran je usis, ispuh i reprogramiran je ECU kako bi se poboljšao okretni moment na srednjim okretajima motora, a da pri tom najveća snaga i moment nisu mijenjani. Sada se koristi električni servo upravljač koji je zamijenio klasični hidraulični u prethodnom modelu Viosa.

U nekim zemljama u ponudi je Super-CVT mjenjač, ali Toyota sve više nudi modele opremljene klasičnim automatskim mjenjačem sa četiri stupnja prijenosa, jer kupci su rekli da ne vole način i zvuk na koji radi bezstupnjevani CVT mjenjač, pa su odlučili ugoditi kupcima. Novi Vios nema antenu na krovu, već je integrirana u prednji vjetrobran. Toyoti Vios ima prtljažnik obujma 475 litara, što je za čak 75 litara više u odnosu na prethodni model. Premda se radi o limuzini, naslon stražnje klupe je djeljiv 60:40 i može se preklopiti čime se dobije visina prtljažnog prostora od 680 mm. Vios je dugačak 4,3 metara, širok 1,7 i visok 1,46 metara uz međuosovinski razmak 2,55 metara. Ima četiri disk kočnice, gume dimenzije 185/60 R15 i lake naplatke od 15 cola.