Noviteti
192

Nova Škoda Superb predstavljena u Sarajevu

Klix.ba
Škoda je predstavila novi Superb, svoj najbolji i najluksuzniji model tržištu Bosne i Hercegovine zvaničnom premijerom u hotelu Radon Plaza u Sarajevu. Kako i sami kažu ovo je najbolja Škoda ikada napravljena, pa je s razlogom privukla i veliku pažnju bh. javnosti.

Sada, više nego ikada prije, Škoda može reći da Superb sa razlogom nosi to ime. Zaista, čini se da je Super sada zaista u svakom detalju izvanredan, kako mu ime i kaže.

Škoda Superb postavlja nova mjerila po pitanju prostora i udobnosti. Nova generacija modela nudi najviše slobodnog prostora za glavu i noge u zadnjem dijelu automobila kao i najveći prtljažni prostor u segmentu. Istovremeno je ovo limuzina s 29 jedinstvenih "Simply Clever" detalja koji su promišljeni i "clever" kao nikad prije.

Nikada ranije nisu bili postavljeni tako visoki zahtjevi istandardni za dizajn jedne Škode, i nikada ranije nije toliko nove tehnologije ugrađeno u dizajn novog modela. Nikada ranije Škoda nije u tolikoj mjeri implementirala svoje poznate "Simply Clever" koncepte i nikada ranije Škodini inženjeri nisu uspjeli ponuditi toliko prostora za vozača, putnike i njihov prtljag. Čitav niz novih sistema za asistenciju i sigurnost koji su poznati iz viših klasa sada je dostupan za vožnju u Superbu sa više sigurnosti, zaštite okoline i udobnosti. Treća generacija Superba je ujedno snažnija nego ikada prije, ali je istovremeno i do 30 posto ekonomičnija zahvaljujući novim EU6 motorima.

Povezivost i tehnologija podignuti su na novi nivo u Superbu, pa tako ima infotainment sistem nove generacije koji se automatski povezuje sa smartphoneom preko SmartLink sistema. SmartLink uključuje MirrorLinkTM, Apple CarPlay i Android Auto, koji pružaju jednostavan pristup mnogim aplikacijama iz vašeg pametnog telefona i prikazuju ih na ekranu automobila. Pored toga, SmartGate funkcija omogućava pristup podacima vozila preko pametnog telefona i to uz pomoć vaših aplikacija. Internet veza velike brzine pretvara Superb u prvu Škodu sa internet hotspotom na točkovima.

Škoda Superb se u gami modela ove marke nalazi od 2001. godine. Do danas je isporučeno više od 700.000 Superba prve i druge generacije. Time je model jedno od najomiljenijih vozila automobilske srednje klase.

S novim Superbom Škoda s dodatnim potiskom nastavlja najveću ofanzivu modela u 120-godišnjoj historiji kompanije. U narednim godinama će češki proizvođač broj vozila prodanih u cijelom svijetu povećati na barem 1,5 milion godišnje. 2014. godine Škoda je ostvarila novi prodajni rekord: s 1,04 miliona vozila proizvođač je kupcima po prvi put isporučio više od jednog miliona Škoda vozila u jednoj kalendarskoj godini.

Superb će kod nas u ovoj generaciji napraviti pravu pomutnju, jer jednostavno ne postoji auto ovog cjenovnog razreda koji nudi toliko prostora za putnike i prtljag, s tim da uz to ovaj put ide i odličan izgled i vrhunski izvedena unutrašnjost.

Ponuda motora za novi Superb je zaista raznovrsna. Tako osnovu čini 1,4 TSI turbobenzinac od 125 KS, dok je osnovni dizelski motor 1,6 TDI od 120 KS. Stepenicu više predstavljaju benzinski 1,8 TSI od 180 KS i 2,0 TDI od 150 KS, dok je 2,0 TDI dostupan i u verziji sa 190 KS gdje je moguće dobiti i verziju s pogonom na sve točkove. Najsnažniji motor u ponudi za Superb za sada je 2,0 TSI koji proizvodi 280 KS koji dolazi uz pogon na sve točkove i uz DSG mjenjač.

Superb će na našem tržištu biti konkurentan i cijenom, pa za dizelski model sa drugim paketom opreme po redu, Ambition, treba izdvojiti 48.000 KM.