Noviteti
165

Nova Mercedes E-Klasa će se sama parkirati

Klix.ba
Čini se da smo zaista sve bliže danu kada će automobili u potpunosti moći sami voziti. Nakon BMW-a koji je u novoj Seriji 7 predstavio sistem automatskog parkiranja bez vozača u automobilu, slično rješenje priprema i Mercedes-Benz za novu E-Klasu.

Mercedes-Benz je objavio novi video koji prikazuje kako funkcioniše sistem daljinskog parking pilot sistema koji će biti ponuđen u potpuno novoj generaciji E-klase.

Iz Mercedesa kažu da su svjesni kako parkiranje može biti prava muka kada je parking mjesto tako usko da je nemoguće otvoriti vrata svog auta. Potaknuti tim problemom razvili su sistem za daljinsko parkiranja kontrolom izvan vozila, i to pomoću aplikacije na "pametnom" telefonu. Tako vozač na daljinski putem svog telefona može u potpunosti upravljati svojim automobilom, bez obzira da li treba ići naprijed, nazad ili lijevo ili desno.

Više detalja o ovom sistemu Mercedes će objaviti prilikom premijere nove E-Klase, a za sada se očekuje da će stići u prodaju tokom iduće godine. Također, očekuje se da Mercedes vrati u ponudu i redne šestocilindarske dizelske motore, konkretno riječ je o 2,9-litarskom dizelašu sa 313 KS, a uz njega biće ponuđen i niz 4, 6 i 8-cilindarskih motora, uključujući čak i 1,6-litarski dizel motor sa 122 KS.