U prodaji od proljeća
2

Nova Mazda 3 premijerno predstavljena u Los Angelesu

Klix.ba
Mazda je na Sajmu automobila u Los Angelesu (SAD) predstavila četvrto izdanje modela 3 koji sa sobom, pored ostalog, donosi i novi benzinski motor.

Četvrto izdanje Mazdine "Trojke", koja trenutno spada među najljepše modele iz popularnog C segmenta, premijerno je predstavljeno na Sajmu automobila u Los Angelesu, a nova Mazda 3 pored izuzetno atraktivne karoserije sa sobom donosi i posljednji rezultat SkyActiv tehnologije: dvolitarski četverocilindarski benzinski motor s kojim stižu dva načina sagorijevanja goriva u cilindrima.

Zasnovana na konceptnom modelu Kai koji je japanska automobilska kompanija predstavila na prošlogodišnjem Sajmu automobila u Tokiju, nova Mazda 3 nudit će se u dva karoserijska oblika i prije kraja prvog kvartala naredne godine krenut će u borbu za kupce koji svoj automobil traže u popularnom C segmentu.

Iza akronima SCCI (Spark Controlled Compression Ignition) krije se novi SkyActiv-X dvolitarski benzinski motor potpomognut mehaničkim kompresorom (190 KS) koji će za sada biti na vrhu ponude, a karakterišu ga dva načina paljenja goriva u cilindrima. Pored svjećica za konvencionalno paljenje gorivo će se u drugom (štednom) radnom režimu paliti i putem visoke kompresije koja je karakteristična za dizelske motore. Pojednostavljeno, vozač će moći računati na performanse benzinskog i štedljivost dizelskog motora.

U ponudi za novu Mazdu 3 i dalje ostaju unaprijeđene verzije postojećih benzinskih i dizelskih motora, a među ostalim detaljima koji se odnose na četvrtu generaciju treba spomenuti znatno kruću karoseriju, prostraniju minimalistički dizajniranu putničku kabinu s boljim materijalima i boljom zvučnom izolacijom, revidiran sistem ovjesa i novi i-Activ sistem za optimalnu distribuciju obrtnog momenta između osovina.

Cijene će biti poznate uoči početka prodaje.