Nova Hyundai Sonata stigla u SAD

S
Sarajevo-x.com
7.12.2009. u 11:13
0
0
Nova Hyundai Sonata stigla u SAD
0
Nova Hyundai Sonata stigla u SAD
U okviru aktuelnog Sajma automobila u Los Angelesu, Hyundai je premijerno na tržištu SAD-a predstavio novu Sonatu. Podsjećanja radi, model je svjetsku premijeru imao na domaćem tržištu u okviru nedavno održanog južnokorejskog Sajma automobila.
Nova Sonata je opisana kao "fluidna skulptura" zahvaljujući nepravilnim linijama duž bočnih strana. Model nudi vrhunsku tehnologiju izrade, kvalitet i bogatu opremu, što je dovoljno za postavljanje novih standarda u segmentu smatraju u Hyundaiju. Potpuno nova Sonata ne krije azijske korijene, i može se reći da je riječ o "globalnom" dizajnu. Na taj način dobro će se uklopiti na svim tržištima, a opet ostati prepoznatljiva.

Što se tiče tehničkih detalja, karoserija dimenzija 482x183,5x147 cm s međuosovinskim razmakom od obećavajućih 279,5 cm govori da je novi model komforniji, duži, ali i nešto niži od svog prethodnika.


Kada su motori u pitanju, korejsku će izvedbu pokretati 2,0-litarski Theta II MPi benzinski motor sa 165 KS i 202 Nm, uz prosječnu potrošnju od oko 7,8 l/100 km. Uz Koreju, Sonata će se proizvoditi i u američkoj tvornici u Alabami gdje će se ugrađivati i dorađeni 2,4 litarski benzinski motor s direktnim ubrizgavanjem, a predviđen je i hibridni pogon. Oba su motora povezana s novim automatskim 6-stepenim prenosnim sistemom. U Evropi se njen dolazak planira za otprilike godinu dana i to pod nazivom i40, svakako će biti najpopularniji turbo diesel motori.

Cijene za novi Hyundaijev adut još uvijek nisu poznate.

Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: