Noviteti
0

Nova Ford Fiesta Sedan

Sarajevo-X
Konačno je obznanjena i nova Ford Fiesta Sedan sa klasičnim zadnjim krajem, a za dizajn je odgovoran brazilski odjel Forda R&D.

Pored nove linije, interesantana je i motorna ponuda nove Fieste Sedan koja se sastoji od novog "bi-fuel" RoCam Flex 1.6-litrenog motora, koji može proizvesti snagu od 77,4kW do 83,1kW, zavisno od vrste goriva koje se koristi i maksimalnog obrtnog momenta (146Nm - 155Nm). Također će biti dostupan 1,0-litreni Zetec motor, koji može biti opremljen i kompresorom za prednabijanje.

Sveukupni stajling sedanske Fieste se naravno zasniva na kompaktnoj verziji, koja se također proizvodi i u Brazilu. "Od samog početka znali smo da će postojati i sedan verzija," izjavio je glavni inžinjer Marcio Alfonso.

Nova Fiesta Sedan između ostalog na listi serijske opreme posjeduje 14" točkove, dok sigurnosna oprema uključuje dvostruke zračne jastuke, ABS i pasivni sistem protiv krađe.

Pored nabrojanog Fiesta Sedan se ističe i poboljšanom upotrebljivošću, koja je dobivena zahvaljujući novoj zadnjici, a pri tome se prvenstveno misli na impresivnih 487 litara korisne zapremine prtljažnika.

Fiesta Sedan će na spisku dodatne opreme posjedovati i komponente kao što su: električni podizači stakala, električni otvarač prtljažnika, svjetla za maglu, CD-player itd. Prema svemu nabrojanom vrlo lako se da zaključiti za kakva tržišta je konstruisana ova Fiesta. Cilj je bio ponuditi što više automobila za što manje novca, donekle na uštrb komfora i atraktivnih dizajnerskih riješenja, ali to je na "siromašnijim" tržištima svakako sekundarni prioritet pri odabiru automobila.