Noviteti
0

Nova BMW-ova M generacija

Klix.ba
Novi BMW M4
Novi BMW M4
BMW-ova legendarna M sekcija planira veliki napad na tržište u cilju oduzimanja krune konkuretskim automobilima visokih performansi.

U planu je predstavljanje četiri nova modela, i to V8 M3 (sa četvero vrata), M4 (coupe-cabriolet verzija) i najnovije M5 i M6 verzije pogonjene V10 agregatom.

BMW će još jednom prekršiti tradiciju sa coupe cabriolet modelima. Oni će biti poznati kao serija 4, pa će samim tim i M verzija biti nazvana M4. Svi budući BMW-ovi modeli sa dvoja vrata će nositi posebnu brojčanu oznaku u odnosu na limuzinsku verziju.

Prema prvima najavama nove M3 i M4 verzije će dobiti kapacitetan V8 agregat koji će oslobađati oko 408 KS. Zapremina ovog 8-cilindraša će se kretati oko 4 litra a snaga će se prenositi na zadnje točkove putem poboljšane verzije BMW-ovog ionako savršenog SMG sekvencijalnog mjenjača.

Novi M3 i M4 će biti izgrađivani na platformi nove serije 3 koja će se na tržištu pojaviti 2005. godine a trenutno nosi fabričku šifru E90. Puštanje u prodaju M verzija se predviđa tokom 2006. godine.

Novi M5 i M6 će biti opremljeni 5.5 litarskim V10 agregatom sa trećom generacijom BMW-ovog Vanos sitema upravljanja ventilima. Očekuje se izlazna snaga od čak 510 KS i sprint od 0-100 km/h za samo 4.5 sekunde.

Svi novi M modeli će posjedovati prerađene odbojnike sa integrisanim spojlerima, velike usisnike zraka, proširene blatobrane, aerodinamičke dodatke na pragovima i naravno četiri ispušne cijevi.

BMW također testira i M verziju najnovijeg Z4 roadstera sa pomenutim V8 agregatom.