Noviteti
0

Nova Alfa 168

Klix.ba
Novi rival luksuznim Njemcima
Novi rival luksuznim Njemcima
Alfa Romeo u 2006. godini planira predstavljanje direktnog suparnika BMW-ovoj seriji 5.

Karakterisati će je naravno zapanjujući izgled i mehanika posuđena direktno sa polica Ferrarija i Maseratija.

Alfa Romeo 168 će zamjeniti trenutno aktuelnu 166-icu, koja je nedavno doživjela prijeko potrebni facelift koji bi joj trebao osigurati opstajanje na tržištu sljedeće dvije godine.

Najavljena 168-ica će biti pogonjena naprijed ugrađenim motorom ali će snagu prenositi na zadnje točkove, što je identična koncepcija onoj na novom Ferrariju 612 Scaglietti i naravno sveježe predstavljenom Maseratiju Quattroporte.

Još jedna nova stvar koja će Alfu 168 izdvajati iz mase je električno kontrolisani sistem upravljanja zadnjim točkovima. Ovaj sistem ima veliku prednost sa aspekta sigurnosti zbog zadnjeg pogona jer automobil čini mnogo lakše kontrolisanim u kritičnim situacijama.

U mnogim modernim automobilima nemirni zadnji pogon se kontoliše putem mnogobrojinih elektronskih sistema i senzora koji neprestano prate trakciju i ponašanje pogonskih točkova.

Ovaj Alfin novi sistem će na preupravljanje reagovati mnogo suptilnije, te će ispravljati putanju i ponašanje automobila bez velikih vozačkih napora ili znanja.

Upravljanje zadnjim točkovima će također umnogome pomoći stabilnosti pri velikim brzinama, povećati će i agilnost pri manjim brzinama te će se iznenadni manevri izvoditi mnogo lakše i sigurnije.

Nova Alfa Romeo 168 će biti i znatno veći automobil od trenutne 166-ice, te će se naravno i kvaliteta ugradbenih materijala i završne obrade podići na mnogo veći nivo od trenutnog.

Vezani članci