Premijera u Bosmal City Centru
0

Nova A-Klasa zvanično stigla u BiH

Piše: E. Z.
(Foto: E. Zubović/Klix.ba)
AutoLine, glavni zastupnik Daimler AG za BiH sinoć je spektakularnom promocijom u Bosmal City Centru i zvanično na tržište BiH uveo novu generaciju Mercedes-Benz A Klase.
U dobrom raspoloženju i prijateljskom ozračju, riječi dobrodošlice uputio je direktor AUTOlinea, gosp. Edin Grcić, koji je istakao da je „prije 15 godina, Mercedes-Benz A-klasom kreirao novi segment – premijum automobil u kompaktnoj klasi, a da se novom generacijom ovaj segment sada u potpunosti redefiniše”. “S novom A-klasom osjetit ćete puls nove generacije, sportski doživljaj i vožnju sa stilom“, dodao je.

Jasno je da je koncepcija prethodne generacije ovog modela u potpunosti odbačena, te sada pred sobom imamo jednu potpuno drugačiju A Klasu. Kompaktni Mercedes-Benz sada se okrenuo mlađoj populaciji koja na listi prioriteta nema praktičnost nego automobil koji će probuditi emocije.

Nešto ranije ove godine, već smo imali priliku isprobati novu generaciju A-Klase, a utiske sa prvih vožnji možete pogledati ovdje.

Nova A-klasa je u svakom pogledu tipičan Mercedes, a pritom potpuno, potpuno drugačija: atrakcija na cesti s LED svjetlosnim sklopom, upadljivim dizajnom felgi od lakog metala i jedinstvenom dijamant maskom hladnjaka. Sa klima uređajem, Audio 20 CD sistemom, električnim podizačima prozora sprijeda i straga, asistentom za svjetla i multifunkcijskim upravljačem s 12 tipki, A-klasa je potpuno opremljena već u osnovnoj izvedbi. Onaj kome to nije dovoljno, A-klasu može potpuno prilagoditi svojim individualnim željama i ukusu, uz Urban, Style i AMG Sport linije opreme, tri paketa opreme (Night, Exclusive i AMG Exclusive), te ostale dostupne opcije.

U središtu pažnje je integracija iPhonea® u vozilo, koja u kombinaciji s novim, revolucionarnim dizajnom korisničkog interfejsa, omogućava Facebook generaciji da im Mercedes-Benz A-klasa postane prirodan dom na četiri kotača. Uz Facebook, Twitter i ostale socijalne mreže, opcionalni „Drive Kit Plus za iPhone®“, zajedno sa Daimlerovim aplikacijama, u automobile unosi još više digitalnih sadržaja i servisa

Osnovni dizelski motor u ponudi za A Klasu proizvodi 109 KS i 260 Nm okretnog momenta, te sa 6-stepenim ručnim mjenjačem u prosjeku troši 3.8 litara dizela na 100 km. Najsnažniji dizelaš u ponudi naći će se u modelu A220 CDI, a koji proizvodi 170 KS i 350 Nm obrtnog momenta, te u paru sa 7G-DCT mjenjačem u prosjeku troši svega 4.3 litara/100 km.



U ponudi benzinskih motora osnovni model je A180 sa 122 KS, dok sljedeći korak predstavlja model A200 sa 156 Ks, dok vrh ponude svakako predstavlja 211 KS snažni model A250 koji u prosjeku troši 6,1 litar benzina na 100 km i do 100 km/h stiže za 6,6 sekundi.

Nova generacija Mercedes-Benz A-Klase već se nalazi u cjenovnicima i prodajnim salonima širom Bosne i Hercegovine. Cijene polaze od 38.999 KM do registracije za benzinski A 180 BlueEFFICIENCY, dok je trenutno najskuplji model u ponudi A 250 Sport s automatskim sedmostepenim 7G-DCT mjenjačem i 211 KS, a koji do registracije košta 65.577 KM. Ovaj model će biti dostupan tek, od četvrtog kvartala 2012. godine. Najpristupačniji dizelski model je A 180 CDI BlueEFFICIENCY sa 109 KS koji do registracije košta 45.589 KM.