Novi Chevy u Detroitu
0

FOTO / Nakon kompaktnog stigao i limuzinski Aveo

Sarajevo-x.com
Nakon svjetske premijere peterovratnog Avea u Parizu u septembru prošle godine, Chevrolet na Sjevernoameričkom međunarodnom sajmu automobila u Detroitu predstavlja potpuno novi Sonic, koji je izvan SAD-a poznat kao Aveo. Četverovratna verzija Avea bit će predstavljena na evropskom tržištu početkom ljeta ove godine.

Proizvodnja Sonica, to jeste Avea, počet će krajem 2011. godine u General Motorsovom centru Orion u Michiganu, u koji je uloženo 545 miliona dolara za nadogradnje i nove alate. To će značiti zapošljavanje oko 1.000 kvalificiranih radnika sa šireg detroitskog područja.

„Chevrolet je jedina kompanija koja proizvodi male automobile u Sjedinjenim Državama“, rekao je Chris Perry, potpredsjednik Chevroletovog marketinga. „Vjerujemo da će Sonic donijeti puno karaktera u ovaj segment svojim naprednim stilom, performansama i vrijednošću koji će promijeniti američko poimanje malog automobila.“

Elementi dizajna koji evociraju agresivnost poput snažnih blatobrana i okruglih prednjih svjetala inspirisanih motociklima stopljeni su s blažim, globalnim dizajnerskim motivima kao što su dvodijelna rešetka i okrugla zadnja svjetla. Limuzinska i peterovratna izvedba značajno se razlikuju. Peterovratni model ima robustan dvodijelni oblik s agresivnim i dinamičnim glavnim linijama, dok profil limuzine odaje elegantniji i ozbiljniji utisak.

Sonicova kabina usklađena je s elementima vanjskog dizajna, s detaljnom pločom instrumenata na kojoj se nalazi veliki analogni tahometar smješten unutar asimetričnog LCD displeja, s također velikim digitalnim displejem brzinomjera.

Na tržištu SAD-a Aveo će biti pogonjen sa dva motora, ali je sasvim izvjesno da će ponuda motora u Evropi biti značajno drugačija. Tako je prema megalomanskim navikama kupaca u SAD-u kao osnovni motor ponuđen 1,8-litarski benzinac sa 135 KS, dok drugu opciju predstavlja moderniji 1,4-litarski turbo benzinac sa 138 KS. Jasno je da u SAD-u Chevrolet nema namjeru ponuditi dizelski Sonic, te ulogu modernog i štedljivog motora u ponudi ima upravo manji turbobenzinac.