Uskoro spreman za premijeru
0

FOTO / Na proljeće stiže novi Ford Mondeo

Sarajevo-x.com
Ford ubrzanim tempom završava pripremu nove generacije Mondea, za koju već sada najavljuju da će biti najprivlačnija generacija ovog popularnog modela. Dizajn donosi dosta novosti i inspirisan je konceptnim modelom Evos.

Nova generacija Ford Mondea bit će predstavljena na Geneva Motor Show-u u martu iduće godine, dok se u prodaji očekuje već tokom ljeta 2012. godine.

Zahvaljujući ilustracijama magazina AutoExpress koje su nastale na osnovu fotografija konceptnog modela Evos možemo prije premijere dobiti okvirnu sliku kako bi novi Mondeo mogao izgledati. U Fordu novi dizajnerski smjer nazivaju Kinetic 2, i donosi značajne novosti u odnosu na aktuelne modele.

Prije svega ističe se nova maska, koja je kao na Fiesti zadržala trapezodini oblik, ali je dobila izraženo oštrije obrise, zbog čega bi novi Mondeo iz nekih uglova mogao podsjećati i na prestižne modele Aston Martina. Novost će biti i uska i neobično profilisana stop svjetla, vrlo slična onima sa konceptnog modela. Jasno novi izgled se ne odnosi tek na novu masku i svjetla, pa če se Mondeo tako isticati i novim bočnim linijama koje će ga učiniti elgantnijim nego što je ikada bio. Također, zbog dodatno istaknutih blatobrana novi Mondeo će dodatno isticati i svoje dinamičke osobine, baš kao i padajuća linija krova.

Zanimljivo je da Ford nije iskorstio samo izgled konceptnog Evosa, pa će tako novi Mondeo dobiti i njegov pogonski sklop. Tačnije, kombinacija 2,0-litarskog benzinskog motora sa električnim motorima biti će ponuđena naknadno, a omogućuje potpuno električnu vožnju sa sasvim pristojnim dometom.

Jasno, nosioci prodaje biće konvencionalni motori, pa će tu biti 1,6 i 2,0 EcoBoost turbobenzinski motori, s tim da će manji biti ponuđen u verzijama sa 150 i 180 KS, dok će dvolitreni motor proizvoditi 200 KS. Dizelska ponuda biće sačinjena od 1,6 TDCi motora sa 112 KS i 2,0 TDCi motora u verzijama sa 137 KS i 163 KS.

I sa ovim motorima novi Mondeo će biti prijentisan na uštedu goriva i smanjene štetnih emisija. Zbog toga će biti opremljeni start-stop sistemom, sistemom za regeneraciju kočne sile ali i aktivnim aerodinamičkim dijelovima koji će po potrebi zatvarati otvore na maski i tako smanjivati otpor zraka na većim brzinama kako bi se smanjila potrošnja goriva.

Unutrašnjost je još uvijek nepoznanica, ali Ford hrabro najavljuje da će se približiti modelima premium proizvođača kao što su Audi i BMW. Uz izvrsnu kvalitetu i raspon materijala, obećavaju i pregršt tehnologije koja će Mondeo učiniti jednim od najsavremenijih automobila uopšte. Jedan od takvih sistema je SYNC koji može puštati muziku, čitati tekstualne poruke, primati glasovne komande, bežično se povezivati sa smartphone uređajima i slično.