Noviteti
22

Mitsubishi predstavio novi Pajero Sport

Klix.ba
Nakon brojnih najava i špijunskih fotografija Mitsubishi je napokon i zvanično predstavio potpuno novi Pajero Sport koji će se na nekim tržištima zvati i Challenger.

Novi SUV iz Mitsibushija uz poznato ime nema mnogo zajedničkih tačaka sa prethodnim modelom. Vizuelno će se svakako isticati zahvaljujući novom rješenju prednje maske s obiljem hroma, a koju su u Mitsibushiju nazvali "dinamički štit". Uz mnogo hroma i neobičnih oblika naprijed pažnju privlače i moderno oblikovana svjetla sa atraktivno izvedenim LED dnevnim svjetlima i nisko postavljenim svjetlima za maglu.

Iz profila Pajero Sport izgleda pomalo neobično zbog naglašeno izduženog zadnjeg dijela, kako vizuelno tako i dimenzijama. Jednako neobično je i rješenje stop svjetala koja se sa bokova "spuštaju" nisko u branik. Definitvno se Pajero Sport neće svakom svidjeti na prvi pogled, ali se ne može poreći da je originalan, što potvrđuje i činjenica da su neki dizajnerski elementi preuzeti sa konceptnog modela GR-HEV koji je prikazan još 2013. godine na Sajmu automobila u Ženevi.

Unutrašnjost Pajera Sport je mnogo konvencionalnija i ustvari je u znatnoj mjeri preuzeta iz modela L200, na kojem se novi Pajero Sport i zasniva. Svakako se ističu raskošna kožom obložena sjedišta, bogata oprema i multimedijalni uređaj sa velikim ekranom na središnjoj konzoli.

Pajero Sport pogonjen je 2.4-litarskim MIVEC turbodizelom u kombinaciji s novorazvijenim 8-stepenim automatskim mjenjačem koji je posebno konstruisan za potrebe Pajera Sport. Mitsibushi još uvijek nije objavio performanse, ali u L200 pick-upu na kojem se zasniva Pajero Sport ovaj motor proizvodi 154 KS i 380 Nm i u snažnijoj verziji 181 KS i 430 Nm.

Prodaja novog Mitsubishija Pajera Sport počinje već ove jeseni, i to prije svega u Tajlandu, a ubrzo nakon toga stiže u Australiju, zemlje ASEAN asocijacije, pa i na Bliski Istok, u Afriku, Latinsku Ameriku i Rusiju, što znači da će biti dostupan ukupno u više od 90 zemalja.