Prelazak na hibride
1

Mistral je posljednji Bugatti koji troši samo benzin

Klix.ba
Era moćnog W16 benzinskog motora polako ali sigurno se završava, te je tek predstavljeni Mistral posljednji Bugatti koji će imati ovaj quad-turbo, 8,0-litarski motor. Roadster baziran na Chironu dobio je ime po vjetru koji je puše iz doline rijeke Rhone.

Uticaj 1930-ih se može vidjeti u zakrivljenom vjetrobranskom staklu, kao i u dvostrukim zračnim otvorima postavljenim na krovu za hlađenje motora. Dok stilom podsjeća na klasične modele, Mistral ujedno čini kombinaciju modela Divo i La Voiture Noire ali u u roadster verziji s motivom "X" na zadnjim svjetlima koji podsjeća na model Bolide. Konfiguracija zadnjeg svjetla omogućila je Bugattiju da ugradi ventilacione otvore između X elemenata za potrebe hlađenja.

Po prvi put u jednom W16 Bugattiju, tkana koža je korištena na oblogama vrata, dok je ručica mjenjača izrađena od jednog komada aluminijima i ima umetke od drveta i detalj od ćilibara koji prikazuje slona koji pleše. Naravno, glavni detalj kabine je uklanjanje krova kako bi se čuo W16 i njegova četiri turbo punjača.

U srcu Mistrala je isti motor od 1.577 konjskih snaga koji se nalazi u Chironu Super Sport 300+ , koji je 2019. godine dostigao 490.484 km/h. Govoreći o nevjerovatnoj brzini, Bugatti kaže da je za Mistral postojao samo jedan ciljm a to je da bude najbrži roadster na svijetu. Tako je on nastavak na tradiciju Veyrona 16.4 Grand Sport Vitesse i njegovih 408,84 km/h u 2013. godini.

Vrlo je vjerovatno da će Mistral ići brže od Veyrona GSV s obzirom na prednost od skoro 400 dodatnih konjskih snaga. Ostaje da se vidi da li će se desiti stvarna trka u najvećoj brzini s obzirom da je Bugatti nedavno rekao da više nije zainteresovan obaranje rekorda.

Bugatti će proizvesti samo 99 primjeraka Mistrala i planira započeti isporuke 2024. godine. Dok je model Bolide bio dostupan za 4 miliona eura po komadu, Mistral je imao cijenu od 5 miliona eura, što očito nije smetalo kupcima jer je svaki primjerak Mistrala već prodan.