Posebni MINI
0

MINI u čast Johnu Cooperu

Sarajevo-x.com
MINI zajedno sa svojim fanovima nastavlja proslavljati svoj 50. rođendan, a naravno takav jubilej najbolje je proslaviti posebnim serijama poznatih modela. Tako modelom MINI WC50 ova kompanija slavi i 50 godina od osvajanja šampionske titule u F1 konstruktorskom šampionatu.

Legendarna vremena Formule 1 predstavljala su prave herojske borbe za upravljačima, a jedni od tih heroja definitivno su bili i Jack Brabham i Stirling Moss, koji su onovremenskoj Cooper Car Company obezbjedili šampionsku titulu.

Sam MINI World Championship 50 koji je posebno dorađen tako da bi bio dostojan posebne i ograničene serije će se proizvesti u samo 250 primjeraka, od čega je već 100 primjeraka rezervisano za kupce u Velikoj Britaniji. Također, MINI ne planira ovu posebnu seriju izvoziti bilo gdje van granica Evrope, pa tako SAD i Australija najvjerovatnije neće ni znati za ovaj poseban model.

Što se tiče tehnologije i karakteristika ove edicije MINI World Championship 50 je ustvari identičan već poznatom John Cooper Works modelu, ali ipak postoje detalji koji prave značajnu razliku. Najupečatljiviji je svakako posebno razvijeni aerodinamički komplet koji definitivno ističe ovog MINI-ja od ostale braće. Proširenja i agresivni usisnici zraka dovoljno govore da je riječ o posebnom MINI-ju, dok neizbježna British Green Racing boja u kombinaciji sa crnim 17-inčnim naplacima prave direktnu vezu ovog automobila sa svijetom autosporta. Među posebne detalje definitivno treba istaći prepoznatljivi usisnik na poklopcu motora koji je u slučaju ovog modela izrađen od karbonskih vlakana, baš kao i poklopci bočnih ogledala, te upečatljiv zadnji difuzor zraka. Završni detalji došli su u vidu prepoznatljivih bijelih traka koje se pružaju preko cijele karoserije, te dodatnih svjetala koja su uklopljena u karakterističnu masku.

Unutrašnjost ovog MINI-ja je također vrlo posebna, prije svega zahaljujući skupom Harman-Kardon audio sistemu koji sprema 6 cd-ova, ali omogućava i korištenje USB-a i Bluetooth tehnologije. Za dodatni komfor prednja sjedišta su obdarena grijačima, dok navigacijski uređaj, parkirni senzori i vrhunske kožne obloge čine ugođaj dostojin velikih limuzina.

Još uvijek nisu poznate cijene za MINI World Championship 50, ali se nagađa da će za osnovni model u MINI-ju tražiti oko 30.000 funti.