Noviteti
0

Mini predstavio Clubman ALL4

Klix.ba
Ponuda britanske automobilske kompanije Mini proširena je modelom Clubman ALL4 koji se može pohvaliti novorazvijenim pogonom preko obje osovine.

Mini Clubman ALL4 izvana izgleda potpuno identično kao standardni Clubman s pogonom preko prednje osovine, a ono što se ne vidi krije se iza oznake ALL4. Minijev novorazvijen pogon preko obje osovine raspolaže sa prednjim i zadnjim diferencijalom i elektrohidrauličnim kvačilom koje radi u kombinaciji sa Dynamic Stability Control sistemom. U zavisnosti od stanja podloge, distribucija obrtnog momenta šalje se na točkove koji ga optimalno mogu prenijeti na podlogu, što znatno poboljšava trakciju i ukupnu upravljivost automobila.

Iz Minija su zasad objavili da će za tržište Sjedinjenih Američkih Država ponuditi Clubman ALL4 sa dvije motorne opcije. Slabiji turbo-benzinski trocilindarski 1,5-litarski motor razvija 135 konjskih snaga i 220 Nm najvećeg obrtnog momenta. Motor se može kombinovati sa ručnim 6-stepenim ili 8-stepenim (opcionim) automatskim mjenjačem. Uz automatski mjenjač, Clubman ALL4 od 0 do 100 km/h stiže nakon 9,3 sekunde, a njegova maksimalna brzina iznosi 201 km/h.

Za snažniju varijantu (S) odabran je dvolitarski četverocilindarski turbo-benzinski motor koji razvija 192 konjske snage i 280 Nm najvećeg obrtnog momenta. Ponuda mjenjača ista je kao i uz slabiji motor, a Clubman S ALL4 će u kombinaciji sa automatskim mjenjačem za ubrzanje od 0 do 100 km/h "potrošiti" 6,6 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 225 km/h.

Vezani članci