Očekuje se ove godine
15

Mini otkrio izgled sljedeće generacije modela Cooper

D. B.
Ranije smo vidjeli fotografije sljedeće generacije Minijevog modela Cooper koji je nosio kamuflažu, a sada je kompanija zvanično otkrila njegov izgled.

Riječ je zapravo o modelu Cooper S lakiranom u plavu boju, dok kontrast prave bijeli krov i bočni retrovizori. Poznata okrugla prednja svjetla su zadržana, a tu je sada i osvijetljeni okvir rešetke hladnjaka preuzet od koncepta Aceman.

Sudeći prema zelenoj S oznaci i nedostatku završetaka izduvnog sistema nazad, čini se da će ovo biti prvi potpuno električni Cooper S. Sljedeća generacija Coopera će navodno stići s benzinskim, dizelskim (samo u Evropi) i eletkričnim pogonom, no još uvijek nije potvrđeno koji će se paketi opreme nuditi s kojim pogonom. Očekuje se da će model sa SUS motorom biti sličan električnom, no zasad nema detalja o tome, kao ni o snazi, dometu i brzini punjenja.

Stražnja svjetla su dobila potpuno novi izgled, dok su ručke na vratima slične onima koje BMW koristi za svoje najnovije modele. Na automobilu su felge s dizajnom "slomljenih krakova" koji je zapravo rezultat korištenja kombinacije srebrne i crne boje.

Fotografija unutrašnjosti zasad nema, no Cooper S će definitivno imati nova sportska sjedišta u dvije boje. Također, cijela unutrašnjost će biti radikalno drugačija u odnosu na aktuelni Cooper. Instrument tabla je zamijenjena pop-up HUD displayem na armaturnoj ploči, dok će se ostale informacije prikazivati na novom okruglom infotainment ekranu s fizičkim kontrolama klima uređaja ispod njega.

Novi Cooper se očekuje ove godine, no to zasad nije potvrđeno.