Nekoliko promjena
3

MINI Cooper zategnuo bore i dobio novu tehnologiju

D. B.
Kompanija MINI je predstavila obnovljenu verziju svog hatchbacka, kabrioleta i električnog Coopera, koja je dobila novi izgled i novu tehnologiju.

Najočiglednija promjena se nalazi naprijed gdje je se nalazi veća rešetka hladnjaka, linija u boji karoserije i novi crni okvir. Usisnici zraka su također zamijenili dodatna svjetla u nižem dijelu prednjeg branika, dok je unutrašnjost glavnih svjetala tamna umjesto hromirana. Karoserija je dostupna u Rooftop sivoj, Island plavoj i Zesty žutoj boji.

U unutrašnjosti je sada novi 8,8-inčni ekran u boji osjetljiv na dodir koji je postavljen u centralnu konzolu, a baš kao što je slučaj s eksterijerom, unutrašnjost krase crni detalji umjesto hromiranog. Rezultat toga je više sportski izgled. Također, tu je i novi sportski upravljač s 5-inčnim digitalnim klasterom koji je standardan za sve modele.

Nove opcije uključuju prilagodljivi ovjes, koji je prvi put dostupan za MINI. Sistem konstantno prati i prilagođava ovjes, a iz MINI-ja kažu da pruža osjećaj vožnje kartinga.

Ponudu motora otvara 1,6-litarski trocilindrični turbobenzinac koji razvija 102 KS u modelu MINI One, odnosno 136 KS u Cooperu. Također, tu je i 2,0-litarski četverocilindrični motor koji isporučuje 178 KS u Cooperu S, a verzija koja nudi 234 KS je ekskluzivna za John Cooper Works modele.

MINI Electric je zadržao električni motor od 184 KS i bateriju od 32,6 kWh. Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 7,3 sekunde, a domet iznosi i 235 km.

Svi modeli mogu biti opremljeni Classic, Sport ili Exclusive paketima opreme.