Noviteti
42

Mercedes predstavio C63 AMG i C63 AMG S

Klix.ba
Mercedes-Benz je objavio zvanične fotografije i tehničke specifikacije svojih novih modela C63 AMG i C63 AMG S koji u karavanskoj i sedan varijanti u prodajne salone stižu naredne godine.

C63 AMG izvana će biti prepoznatljiv po agresivno dizajniranim karoserijskim komponentama među koje spadaju izmijenjeni odbojnici, aerodinamičke obloge pragova i zadnji difuzor zraka okružen četverostrukim završecima ispušnih cijevi.

Automobil je također dobio novi poklopac motora i AMG masku hladnjaka, a postavljen je na 18-inčnim ultralaganim aluminijskim felgama. Unutrašnjost karakterišu kožom obložena sportska sjedišta, upravljač sa ravnim donjim dijelom, papučice od nehrđajućeg čelika i specifična AMG instrumentna tabla.

Tu su i posebni tepisi. C63 AMG pokreće 4-litarski benzinski V8 biturbo motor koji razvija 476 KS između 5.500 i 6.250 obr/min i 650 Nm obrtnog momenta u radnom režimu motora između 1.750 i 4.500 obr/min.

Prijenos snage vrši se preko 7-stepenog 'AMG Speedshift' automatskog mjenjača za koji u Mercedesu tvrde da je brži nego ikada prije. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h sedanu je potrebno 4,1 sekunda, dok će karavanskoj karoserijskoj varijanti trebati 4,2 sekunde.

Maksimalna brzina elektronski je ograničena na 250 km/h. Uz spomenute performanse stiže i mehanička blokada diferencijala, AMG RIDE CONTROL sportski ovjes opremljen trostepenim podešavanjem amortizera, ali i kapacitetnije kočnice sa samoventilirajućim perforiranim diskovima prečnika 360 milimetara (naprijed) i 330 milimetara (nazad).

Vrhunsku preciznost upravljanja svakako pomaže i posebno podešen upravljački sistem. Snažnija varijanta C63 AMG S stiže na tamnim 19-inčnim felgama ispod kojih se kriju karbonske kočnice, a tu je i elektronska blokada zadnjeg diferencijala.

Dodatni zahvati urađeni su na obje osovine. Snaga spomenutog V8 motora podignuta je na 510 KS i 700 Nm obrtnog momenta, pa će trovolumenski C63 AMG S od 0 do 100 km/h stići za 4 sekunde. Maksimalna brzina i u ovom slučaju elektronski je ograničena na 250 km/h.

Vezani članci