Terenska avantura
59

Mercedes-Benz predstavio svoje off road modele na Jahorini

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kompanija Star Import, generalni distributer za Mercedes-Benz u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini organizovala je regionalni Off-Road događaj za predstavnike medija i klijente na snijegom prekrivenoj Jahorini.

Učesnici treninga uživali su u raskošnoj prirodi Jahorine i testirali cjelokupnu gamu Mercedes-Benz terenskih vozila, i to GLA u verziji GLA 200d sa 136 KS, GLC u dvije verzije GLC 220d (170 KS) i GLC 250d (204 KS), GLC Coupe s istim verzijama motora, GLE s dizel agregatom GLE 350d sa 258 KS, GLE Coupe sa benzinskim motorom GLE Coupe 400 sa 333 KS, GLS sa istom pogonskom jedinicom i najsnažniji model na testu je bila vanvremenaksa G-Klasa u veziji G500 sa 421 KS. Poseban utisak na sve učesnike, pored nenadmašnih terenskih sposobnosti, kod G-Klase imao je karakteristični zvuk V8 motora.

Trening je započeo od Hotela Termag i preko uzbudljivih starih planinskih puteva koji su donijeli posebnu dozu adrenalina sve do najvišeg vrha, Ogorjelice koja se nalazi na 1.916 metara nadmorske visine. Tokom vožnje, a posebno na samom vrhu svi su mogli uživati u dalekim i prekrasnim vidicima i snijegom pokrivenim obroncima, raznovrsnom florom i faunom i da se uvjere da je Jahorina jedna od najljepših planina. Snijeg je doprinio idealnim uslovima za Off-Road avanturu i učinio uzbudljivijim drugo po redu druženje s Mercedes-Benz SUV porodicom.

Sve testirane modele odlikuje 4MATIC pogon koji u kombinaciji sa 7G-TRONIC (sedmostepenim) ili 9G-TRONIC (devetostepenim) automatskim menjačima s lakoćom kombinuju vrhunski komfor vožnje sa zavidnim terenskim sposobnostima. Mercedes-Benz se želi istaći kao vodeća marka kada je riječ o pogonu na sve točkove i zbog toga će 4MATIC u budućnosti imati još značajniju ulogu u portfoliju modela.

Cijeli događaj su vodili profesionalni instruktori vožnje iz Mercedes-Benz Trening Centra i prodajnog tima kompanije Star Import kroz specijalno pripremljene rute u strogo kontrolisanim uslovima s najvišim stepenom sigurnosti.

Posebnu pažnju na događaju privuklo je izlaganje specijalno opremljene E-Klase All-Terrain koja je bila opremljena za zimsku avanturu dodatnom opremom iz Mercedes-Benz kolekcije. Također, svi prisutni su bili u prilici da se iz prve ruke u posebno pripremljenom postprodajnom dijelu upoznaju o ponudi Mercedes-Benz kolekcije.