Završne pripreme
28

Mercedes-Benz EQC ulazi u proizvodnju sredinom 2019. godine

Klix.ba
Kompanija Deutsche Accumotive koja je pod okriljem Daimlera od proljeća počinje proizvodnju baterija za Mercedesov prvi električni SUV EQC čija će proizvodnja početi početkom ljeta.

U kompaniji Deutsche Accumotive objavili su da će do kraja godine u tvornici u Kamenzu (Njemačka) imati dvostruko više zaposlenih radnika, što bi trebalo biti dovoljno za proizvodnju adekvatne količine baterija koje će pokretati nedavno predstavljen prvi Mercedesov električni SUV koji na sebi nosi oznaku EQC 400 4MATIC.

Prema posljednjim informacijama iz Mercedesa, proizvodnja produkcijskog modela EQC počet će sredinom naredne godine, a baterije za pogon dva elektromotora dopremat će se u tvornicu u Bremenu (Njemačka) u kojoj će se proizvoditi Mercedesov električni SUV.

Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC za pogon će koristiti dva elektromotora koji na obje osovine šalju 408 konjskih snaga i 765 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,1 sekundu i maksimalnu brzinu 180 km/h. Kapacitet baterija (80 kWh) prema WLTP normativima dovoljan je za autonomiju koja iznosi više od 320 kilometara.

Nakon 500 miliona eura koje su investirali u tvornicu u Kamenzu i deset milijardi eura investiranih u šest ostalih tvornica širom svijeta, u Daimleru smatraju da će imati dovoljno proizvodnih kapaciteta da do kraja 2022. godine ponude više od 130 elektrificiranih modela među kojima će biti više od deset automobila koje će pokretati samo elektromotori.