Kraj čekanju
59

Mercedes-Benz će predstaviti novu generaciju G-Klase 15. januara

Klix.ba
Nakon mnoštva špijunskih fotografija i snimaka te nekoliko teasera, kompanija Mercedes-Benz je napokon zvanično objavila kada će stići nova generacija G-Klase.

Nova G-Klasa će svjetlo dana ugledati tokom drugog dana Sjevernoameričkog internacionalnog sajma automobila u Detroitu, a to je 15. januar.

U novom teaser videu Mercedes-Benz naglašava sve ono što predstavlja legendarnog terenca navodeći da "impresionira svojim performansama u svim uvjetima" te da posjeduje "vrhunske pomoćne sisteme za sigurnost i udobnost, kao i da je "fantastično upravljiv". Iz Mercedesa tvrde da je u novoj generaciji sve dignuto na još viši nivo.

G-Klasa će ostati vjerna svojim prethodnicima, zadržat će kutijasti oblik, ali će imati neovisan prednji ovjes, kao i poboljšanu geometriju nazad. Klasični upravljački sistem će biti zamijenjen modernijim elektromehaničkim sistemom koji će u kombinaciji sa smanjenjem težine vozila i poboljšanim pogonom na sva četiri točka učiniti G-Klasu boljom u svakom mogućem segmentu u odnosu na odlazeći model.

Možda i najveću misteriju predstavljaju motori. Zasad ništa nije potvrđeno, ali se očekuje novi 2,9-litarski redni šestocilindrični dizelski motor, dok će ljubiteljima benzinaca na raspolaganju biti 4,0-litarski V8 motor. Verzije s V12 motorom vjerovatno neće biti, jer je Mercedes već ranije nagovijestio da će V12 postojati samo u Maybachovim modelima.

Nova G-Klasa će biti znatno udobnija od prethodne, posebno nazad, gdje je povećan prostor za noge zahvaljujući povećanju dimenzija karoserije. Unutrašnjost je potpuno redizajnirana, a u njoj su dva ekrana poput onih u novoj S-Klasi i E-Klasi.