Produžena verzija
43

Mercedes-Benz A-Klasa Sedan predstavljen u Pekingu

Klix.ba
Kompanija Mercedes-Benz je na Sajmu automobila u Pekingu predstavila A-Klasu Sedan.

Odmah na početku treba istaći da se radi o A-Klasi s produženim međuosovinskim rastojanjem, Sedanu koji će biti ponuđen isključivo u Kini, dok će Mercedes u Evropi i SAD-u prodavati standardni model A-Klase Sedan. Video prikazuje automobil sa Sport Sedan opremom, dok je dostupna i Sedan verzija. Automobil izgleda zaista lijepo, gotovo kao i CLA, ali nema njegovu liniju krova koja žrtvuje prostor za glavu putnika na stražnjim sjedištima. Izgled prednjeg dijela je uglavnom preuzet od petovratnog hatchbacka te se lako može pomisliti da se radi o CLS-u. U slučaju da ranije niste čuli, ova tri modela dijele ono što Mercedes naziva "Predator" licem, a što će biti implementirano i kod drugih modela, ali ne svih.

Automobil je dosta sličan konceptu Concept A Sedan koji je debitovao prošle godine na Sajmu automobila u Pekingu. Neke karakteristike dizajna su umanjene, kao što je slučaj sa stražnjim svjetlima, a postavljene su i konvencionalne ručke na vratima. Ipak, produkcijski model je ostao prilično vjeran konceptu. Veličina naplataka se kreće od 16 do 19 inča, a zapremina prtljažnika iznosi 420 litara.

Nije iznenađenje što je unutrašnjost preuzeta od hatchbacka, ali je itekako primjetna razlika u međuosovinskom rastojanju, koje je sada duže za 60 mm te iznosi ukupno 2.789 mm. Sedan je dobio MBUX infotainment sistem s parom digitalnih ekrana, kao i svu tehnologiju koju je Mercedes uspio "nagurati" u kompaktni automobil.

U Kini će Sedan biti dostupan s 1,33-litarskim benzinskim motorom s tehnologijom deaktivacije cilindara, a Mercedes će ponuditi dvije verzije, jednu sa 134 i drugu sa 161 KS. Potpuno aluminijski četverocilindraš će prethoditi 2,0-litarskom motoru sa 188 KS. Oba motora će biti uparena sa sedmostepenim automatskim mjenjačem.