Noviteti
0

McLaren pokazao unutrašnjost modela P1 GTR

Klix.ba
McLaren je objavio set zvaničnih fotografija na kojima se može vidjeti unutrašnjost dugoočekivanog trkaćeg modela P1 GTR.

Opisan kao "automobil sa posebnom svrhom", P1 GTR dobio je svrsishodno ogoljenu unutrašnjost u kojoj se ističe trkaći upravljač koji podsjeća na upravljač korišten u McLarenovom bolidu Formule 1 (MP4-23) s kojim je 2008. osvojen F1 šampionat.

Sve što je vozaču GTR-a potrebno za upravljanje ključnim funkcijama automobila smješteno je na samom upravljaču, pa gotovo da i nema potrebe da se tokom vožnje ruke skidaju s njega. Svoje mjesto u putničkoj kabini pronašla su i ultralagana trkaća sjedišta napravljena po uzoru na sjedišta koja se koriste u DTM automobilima.

Uz pojaseve sa šest tačaka pričvršćivanja, tu je i priprema za korištenje HANS sigurnosnog sistema. U McLarenu naglašavaju da će svaki vlasnik dobiti optimalno prilagođeno vozačko sjedište koje će, zbog uštede na težini, biti postavljeno direktno na šasiju.

Pored otkrivanja unutrašnjosti automobila, McLaren je objavio početak programa posebne obuke vozača GTR-a koji je opisan kao "potpuna priprema za trkalište“.

"Nakon završetka programa svaki vozač trebao bi biti sposoban da iz svog McLarena izvuče maksimum koji svakako nije zanemarljiv“, kaže Paul Mackenzie, direktor McLaren P1 GTR programa.

Program će se sprovoditi na nekoliko najslavnijih staza na kojima se voze trke Formule 1, a u prvoj godini je planirano čak šest sesija. Svaki polaznik, odnosno vlasnik McLarena P1 GTR na raspolaganju će imati maksimalno posvećen trkaći tim u kojem će biti mehaničari, lični instruktor vožnje i trkaći inžinjer zadužen za praćenje telemetrije i analizu videomaterijala sa staze.

Instruktori će se birati prema preliminarnim mogućnostima i vještinama svakog polaznika McLarenove "GTR škole". Prije izlaska na stazu svi vozači će prvo morati da prođu kroz trkaći simulator, što će im svakako pomoći da bezbolno spoznaju sav potencijal automobila i usput nauče ključne elemente staza na kojima će voziti.