Samo pet primjeraka
1

Mazzanti Evantra Pura je italijanski superautomobil s američkim srcem

D. B.
Prošlo je više od osam godina otkakoje kompanija Mazzanti Automobili predstavila prvi model Evantra u Monacu, a sada je dobio novu ograničenu verziju.

Mazzanti je nastavio poboljšavati Evantru, a rezultat toga je verzija Evantra Millecavalli koju pokreće 7,3-litarski LS7 V8 twin-turbo motor koji razvija 1.200 KS. Sada se Mazzanti vratio s još jednom verzijom Evantre pod nazivom Evantra Pura. Kompanija želi istaći "čistoću" ovim modelom te pristupom "manje je više".

Model Evantra Pura je dobio 6,2-litarski V8 motor američkog porijekla, koji isporučuje 761 KS i 910 Nm obrtnog momenta. To je značajno manje od najsnažnije verzije iz 2018. godine, ali je Mazzanti na različite načio smanjio težinu superautomobila za 90 kg u odnosu na originalnu Evantru koja je teška 1.290 kg.

Zahvaljujući tome Evantra Pura od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,9 sekundi i stiže do maksimalnih 360 km/h. Za zaustavljanje se brinu karbon-keramičke Brembo kočnice.

Automobil kupci mogu prilagoditi po svojim željama, na raspolaganju je opcija dodavanja malog ekrana u centralni dio upravljača kako bi pružao različite informacije, a dostupne su i lopatice od karbona za promjenu stepena prijenosa. Kupci mogu dobiti i posebno oblikovana sjedišta za maksimalnu udobnost i ergonomiju.

Međutim, samo pojedini sretnici će moći kupiti ovaj egzotični automobil jer je proizvodnja ograničena na samo pet primjeraka. Cijena se dobija na upit.