Novo lice
17

Maserati osvježio model GranTurismo

Klix.ba
Maseratijev sportski Coupe model je za narednu prodajnu godinu dobio poboljšan multimedijalni sistem, ali i "lice" koje sada uveliko asocira na konceptni model Alfieri.

Maserati je redizajnirani GranTurismo predstavio na prilično atipičan način u New Yorku (SAD) ispred čuvene berze, a svečanost je otvorio prvi čovjek slavne italijanske automobilske kompanije Reid Bigland.

S minimalnim "zatezanjem bora" italijanski GT automobil dobio je osvježeno "lice" na kojem se sada ističe heksagonalna maska hladnjaka i novi usisnici zraka u prednjem odbojniku koji na sebi nosi povećan usmjerivač zraka. U Maseratiju kažu da su kao inspiraciju koristili izgled konceptnog modela Alfieri čija je sudbina još uvijek mutna. U svakom slučaju, GranTurismo sada ima nešto manji otpor zraka.

Unutrašnjost je opremljena poboljšanim multimedijalnim sistemom s kojim se upravlja preko 8,4-inčnog displeja, a vrhunski audio-sistem u ovom slučaju stiže iz kompanije Harman Kardon. Tasteri za upravljanje radnim programima sada su smješteni u donjem dijelu centralne konzole, a kupci mogu da izaberu između nekoliko mogućih kombinacija materijala za oblaganje sjedišta i kabine.

GranTurismo i dalje pokreće poznati Ferrarijev 4,7-litarski V8 motor koji raspolaže s više od 460 KS i 520 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se na zadnju osovinu distribuira preko automatskog 6-stepenog mjenjača. GranTurismo Sport od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,8 sekundi, a olakšanoj verziji MC za isti je rezultat potrebno 4,7 sekundi.

Vezani članci