Noviteti
7

Lexus za Las Vegas pripremio modificirani LC 500 sa više od 900 KS

Klix.ba
Lexus je na Sajmu automobila u Las Vegasu predstavio modificirani model LC500 s motorom povećane radne zapremine koji u najsnažnijoj verziji raspolaže sa više od 900 konjskih snaga.

Ovo je još jedan dokaz da Lexus već odavno nije samo luksuzna podružnica Toyote.

Lexusov model LC500 opravdano se svrstava među najljepše sportske coupe automobile današnjice, ali u Lexusu su uz pomoć kompanije Gordon Ting/Beyond Marketing stvari pomaknuli još jedan korak naprijed, pa je pred očima publike u Las Vegasu osvanuo prvi tvornički modificiran LC500 na čijoj se atraktivnoj karoseriji može vidjeti nekolicina karoserijskih detalja koji su standardni dio na karoserijama trkaćih automobila.

U Lexusu kažu da je razvoj automobila koji se sada može kupiti kao produkcijski model trajao 12 mjeseci, a sama ideja rođena je još u vrijeme kada je standardni LC500 bio u fazi prototipa.

Pored atraktivnih karoserijskih komponenti, među dodatke s kojima se ovaj LC500 razlikuje od standardnog modela spada i komplet novih 22-inčnih felgi (HRE) na kojima su gume Pirelli P Zero Nero. Ispod felgi enormno velikog promjera jasno se vide čeljusti kočnica čija je boja usklađena s bojom felgi, a koje Lexus (kao i većina drugih proizvođača sportskih automobila) naručuje u renomiranoj italijanskoj kompaniji Brembo.

Lexus još nije ponudio zvanične fotografije unutrašnjosti, ali se zna da je modificirani LC500 opremljen sigurnosnim kavezom i Recaro sjedištima čije su školjke napravljene od karbona. Slične stvari nudi i Porsche s aktuelnim (cestovnim) modelom 991 GT3 RS.

Najvažnije promjene kriju se ispod poklopca, a modifikacija atmosferskog 5-litarskog V8 motora povjerena je kompaniji Club DSPORT, a prvi čovjek projekta bio je Magnus Ohlaker koji već dvadesetak godina pravi motore za šampionate Formule 1 i IndyCar-a.

Radna zapremina motora povećana je na 5,6 litara i njegova najveća snaga sada (u prvoj fazi) iznosi 532 KS, što je 55 KS više u odnosu na snagu standardnog motora. Za sve one koji kompromis smatraju neprihvatljivim, tu je i opcija s kojom motor (kodne oznake 2UR-GSE) nudi čak 954 KS.

Automobil će u prodajnim salonima Lexusa biti početkom proljeća.