Drugačiji pod svaku cijenu
9

FOTO / Lexus predstavio novi IS

Klix.ba
Nakon neplaniranog pojavljivanja fotografija u javnosti Lexus je i službeno predstavio novi IS F Sport. Njegova zvanična svjetska premijera održaće se na sajmu automobila u Detroitu za nekoliko dana, a očito je kako je pri njegovom dizajniranju kao uzor poslužio konceptni model LF-CC.

Lexus s novim IS-om očito želi da se ističe među limuzinama ovog formata, pa se niko od njegovih konkurenata ne može pohvaliti tako hrabro i dominantno oblikovanom maskom, LED svjetlima koja su odvojena od glavnih svjetala i itekako se ističu kao zaseban element, ali linijama karoserije koji IS svrstavaju među najmodernije pripadnike klase.

Sportsko uređenje nastavlja se i u unutrašnjosti koja je uređena po uzoru na supersportski LFA model. I ovdje je dizajn jedinstven, ali je dodatno istaknut upotrebom vrhunskih materijala i savremenom tehnologijom. Kao posebni detalji ističu se analogni sat, metalne obloge i novi elektrostatični prekidači klima uređaja. Lexus također ističe kako je na novom IS-u povećan međuosovinski razmak zbog čega se može pohvaliti s više komfora na zadnjim sjedištima. Kao što se može i očekivati za jedan Lexus, novi IS biće raskošno opremljen, dok će verzija F Sport dobiti i sportske detalje poput aluminijumskih papučica, obloge sa 3D efektom, kao i upravljač i ručicu mjenjača obložene perforisanom kožom.

Ponuda motora biće sastavljena od tri snažna i moderna benzinca. Tako će IS 250 pokretati 2,5-litarski V6 motor koji proizvodi više od 200 KS, dok je IS 350 dobio 3,5-litarski V6 sa 300 KS. Tu će također biti i hibridni IS 300h koji će uz 2,5-litreni četverocilindarski motor i elektromotor imati na raspolaganju oko 240 KS.

Novi Lexus IS će biti zvanično predstavljen 15. januara na NAIAS sajmu automobila u Detroitu, nakon čega će biti poznato i više detalja o ovom direktnom rivalu Serije 3, C-Klase i Audija A4.