Noviteti
20

Land Rover zvanično predstavio Discovery Sport

Klix.ba
Novi Discovery Sport vizuelno dosta podsjeća na Range Rover Evoque, što bi pojedinim potencijalnim kupcima možda moglo i smetati, ali je i dalje automobil koji karakterišu vrhunski dizajnirani karoserijski detalji.
Bez obzira na paket opreme, uz Discovery Sport stižu LED svjetla za maglu, raskošni C-nosači krova, posebno vjetrobransko staklo i ventilacioni otvori na prednjim blatobranima.

Skuplje varijante imat će xenon svjetla sa integrisanim LED dnevnim svjetlima. Unutrašnjost karakteriše multifunkcionalni upravljač obložen kožom, a tu su i analogni instrumenti, kao i infotainment sistem kojim se upravlja preko 8-inčnog displeja osjetljivog na dodir.

Pored dvozonskog klima-uređaja, automobil je opremljen i vrhunskim audio-sistemom sa 10 zvučnika. Drugi red sjedišta djeljiv je u omjeru 60/40, a raskošan prostor za noge putnika nazad osigurava mogućnost uzdužnog pomicanja sjedišta i podešavanje nagiba naslona.

Uz Discovery Sport opciono se mogu dobiti i preklopiva sjedišta u trećem redu za koja u Land Roveru, ipak, kažu da nisu predviđena za duža putovanja.

Za tržište Sjedinjenih Američkih Država Land Rover će uz Discovery Sport ponuditi dvolitarski četverocilindarski benzinski motor koji uz asistenciju turbo-punjača isporučuje 240 KS. Prijenos snage na obje osovine obavljat će se preko 9-stepenog automatskog mjenjača.

Za evropsko tržište u ponudi je i 2,2-litarski turbodizelski motor SD4 koji razvija 190 KS. Uz njega će se nuditi spomenuti 9-stepeni automatski ili 6-stepeni ručni mjenjač. Iako se pretpostavlja da većina ovih automobila nikada neće sići sa asfalta, u Land Roveru tvrde da Discovery Sport posjeduje osobine pravog terenskog automobila, što potvrđuje 212 milimetara udaljenosti od podloge.



Pored toga, maksimalni uglovi prilaska (ispred prednje osovine), odlaska (iza zadnje osovine) i poprečnog nagiba iznose 25, 31 i 21 stepen, a Discovery bi se trebao uspješno izboriti i sa nagibom od 45 stepeni.

Prvi primjerci u prodajne salone trebali bi stići početkom naredne godine, a početna cijena u SAD-u iznosi 37.995 dolara.