Najatraktivnija ženevska premijera
63

FOTO / Lamborghini Veneno šokirao svijet

Klix.ba
Nakon brojnih zvaničnih i nezvaničnih najava Lamborghini je napokon i službeno predstavio svoj izuzetno skupocjeni i krajnje ekskluzivni model Veneno.

Lamborghini Veneno je dizajniran kako bi proslavili 50. rođendan kompanije, a kako je proizvodnja ovog modela ograničena na samo tri primjerka od čega svaki košta po tri miliona eura, pored njega supersportski automobili poput McLarena P1 ili Ferrarija F70 izgledaju skromno i svakodnevno.

Veneno je svoje ime je dobio po slavnom biku koji je smrtno ranio matadora José Sáncheza Rodrigueza tokom borbe s bikovima 1914. godine. Lamborghini Veneno je remek-djelo od karbonskih vlakana koje se može pohvaliti vrhunskom dinamikom i optimalnom silom potiska prema tlu u cilju stabilizacije, ali i minimalnim otporom zraka koji karoserija stvara.

U tome Veneno uspjeva zahvaljujući velike kanale za zrak koji usmjeravaju protok zraka preko i oko auta. Naravno, ključne dizajnerske osobine su agresivna prednja svjetla u Y-obliku, vrata koja su oblikom i otvaranjem prepoznatljiva za Lamborghini, kao i izuzetno veliki otvori za usis zraka. Nazad je Veneno još upečatljiviji zahvaljujući ogromnom difuzoru zraka ali i velikom podesivom spojleru.

Teško je ne primjetiti i četiri ispušne cijevi, ekskluzivne aluminijumske naplatke i ventilirani poklopac motora s velikim centralnim "perajem" koje poboljšava stabilnost, slično kao ko bolida Formule 1.

Svaki od tri modela koji će se proizvesti doći će u metalik sivoj boji s vidljivim dijelovima od karbonskih vlakana i posebno istakuntim trakama koje ponosno ističu jednu od boja sa zastave Italije. Model koji je pokazan na sajmu u Ženevi je prototipni model, te će biti jedini model koji će na karoseriji imati sve tri boje zastave.

Za pogon Venena poslužio je 6,5-litrarski V12 motor iz Aventadora, s tim da je za potrebe ovog ekskluzivnog modela pojačan na 750 KS. Snažni V12 snagu prenosi preko 7-stepenog ISR mjenjača i stalnog pogonom na sve točkove.

Ovakav pogonski paket ovom superskupom i raritetnom lamborghiniju koji je težak 1450 kg da ubrza od 0 do 100 km/h za samo 2,8 sekundi i dostigne najveću brzinu od 355 km/h.

Naravno, sva tri primjerka koja su planirana za proizvodnju i prodaju već su rezervisani.