Nasljednik Aventadora
0

Lamborghini ne odustaje od V12 motora: Novi model stiže 2023. godine

Klix.ba
Foto: Stefan Bladauf/ Auto motor und sport
Foto: Stefan Bladauf/ Auto motor und sport
Lamborghini će predstaviti nasljednika Aventadora 2023. godine, a trenutno trenutno testiraju novi model u fabrici Sant'Agata Bolognese. Ono što će radovati sve poklonike ove marke je vijest da moćni i glasni V12 motor nastavlja živjeti.

Nakon Miure, Countacha, Diabla, Muricelaga i Aventadora, novi supersportski model iz Lamborghinija biće prvi model u historiji marke sa V12 motorom koji je potpomognut elektrifikacijom. Naravno, i sam V12 motor je potpuno redizajniran, kako je rekao Stefan Winkelmann, direktor i prvi čovjek Lamborghinija. "Tehnologija je drugačija, to je potpuno novi motor, potpuno novi pogon, nova baterija, sve je potpuno novo."

U nadolazećem supersportskom automobilu nema ništa od Siana ili Aventadora. Ipak, italijanska marka ostaje vjerna rasporedu i konfiguraciji motora. Dvanaest cilindara je uzdužno postavljeno u V rasporedu direktno iza putnika i nema turbo punjača.

Što se tiče dizajna, naslijeđe Aventadora će vjerovatno biti još izražajnije od trenutnog modela i zasnovano na dizajnu Sian FKP ili Essenza SCV12. Klinasti oblik karoserije će biti zadržan baš kao i prepoznatljiva vrata koja se otvaraju prema gore, dok će aerodinamički elementi uz naglasak na veliko krilo i zadnji difuor zraka biti još više izraženi.

Lamborghini želi u potpunosti obnoviti svoju ponudu modela do 2024. godine. Nakon Urusa 2022. i Aventadora 2023., nasljednik Huracana će doći kao plug-in hibrid do 2024. godine. Prvi potpuno električni model iz Lamborghinija pojavit će se najranije 2027. godine.