Noviteti
0

Lamborghini Murcielago LP640 biće predstavljen u Ženevi

Sarajevo-x.com
Automobili Lamborghini će na 76. po redu izložbi automobila u Ženevi predstaviti novu evoluciju svog prestižnog Murciélago Coupéa.

Nova verzija ovog uspješnog i popularnog supersportskog automobila se ističe novostima i inovacijama na polju dizajna ali i mehanike. Uz sve modifikacije ide i novo ime, tačnije dodatak LP640, koji se odnosi na smještaj motora (longitudinale posteriore) i njegovu snagu od 640 KS. Dizajneri se nisu skoncentrisali samo na preradu motora, ovjesa, mjenjača, ispušnog sistema, kočnica i elektronike nego su se u znatnoj mjeri dotakli i dizajna eksterijera i unutrašnjeg uređenja.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Tako Murciélago sada s polja izgleda još agresivnije, a to se može zahvaliti prvenstveno novodizajniranim prednjim i zadnjim odbojnicima sa znatno povećanim, atraktivnijim i prije svega efikasnijim aerodinamičkim dodacima. Završetak ispušnog sistema je sada implementiran u difuzor u zadnjem odbojniku, a nazad su primjetna i nova stop svjetla čineći Murciélaga nepogriješivo prepoznatljivim i po noći. Na desnom boku je prostor iza usisnika zraka praktično zatvoren, dok je sada na lijevoj strani adekvatan otvor za dovod zraka do hladnjaka ulja. Za one koji budu htjeli dodatno istaći srce svog Murciélaga moguće će biti naručiti i potpuno providni poklopac motora. Aerodinamičke osobine su poboljšane zahvaljujući i redizaniranjem bočnih retrovizora ali i brisača vjetrobrana. Potpun i zaista impresivan izgled zaokružuju i blago rečeno atraktivni Hermera naplaci od lake legure u dimenzijama od 8.5x18 inča na prednjoj i 13x18 inča na zadnjoj osovini. Za obuću se pobrinuo Pirelli, tako da serijski LP640 dolazi na Pirelli P Zero Rosso gumama, ali je moguće naručiti i takmičarske Pirelli P Zero Corsa pneumetike. U unutrašnjosti novost je grafika instrumenata, a upotrijebljeni su kvalitetniji i privlačniji materijali na oblogama i sjedištima uz privlačne i vidljive šavove.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Povećanjem promjera cilindara i hoda klipova radna zapremina V12 motora je porasla sa 6.2 na 6.5 litara, što u prijevodu znači da do točkova dolazi sila od 640 KS i 660 Nm pri 6.000 okretaja radilice u minuti. U praksi ove performanse motora će osigurati lansiranje do stotke za svega 3.4 sekunde. Uz povećanje neophodno je bilo prilagoditi šeststepeni mjenjač, kao i ojačati zadnji diferencijal i razviti nove poluosovine. Kočnice su ojačane i unaprijeđene srazmjerno poboljšanju performansi, a po želji Murciélago LP640 moguće je dobiti i sa diskovima od kompozitne keramike koje hvataju šesteroklipne čeljusti. U prodaju Murciélago LP640 dolazi na proljeće ove godine, a interesantno je da je od 2001. godine kada j predstavljen Murciélago pogone u Sant' Agati napustilo preko 2.000 modela.