Noviteti
9

Lamborghini Huracan Performante: Konačno bez maskirne folije

Piše: E. T.
S obaveznim bojama zastave zemlje iz koje dolazi, Lamborghini je predstavio produkcijsku verziju modela Huracan Performante za koji će evropski kupci morati izdvojiti 195.040 eura.

Nakon dugog uvoda, Lamborghini je predstavio produkcijsko izdanje "hardcore" modela Huracan Performante na čijoj se karoseriji mogu vidjeti detalji koji (namjerno) podsjećaju na detalje koji karakterišu Lamborghinijev trkaći model Huracan Super Trofeo.

U odnosu na standardni Huracan, Performante je "smršao" 40 kilograma, što je rezultat korištenja ultralaganih kompozitnih materijala od kojih su napravljeni odbojnici, prednji i zadnji spojler, zadnji difuzor, poklopac motora i detalji u kabini. "Dijeti" je pomogao i lakši izduvni sistem.

S aktivnim aerodinamičkim komponentama (ALA - Aerodinamica Lamborghini Attiva) koje u Lamborghiniju prvi put koriste na cestovnom modelu i centralno smještenim atmosferskim 5,2-litarskim V10 motorom koji u ovom izdanju nudi 639 KS i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta, Performante od 0 do 100 km/h stiže nakon 2,9 sekundi i razvija 325 km/h. Prijenos snage na zadnju osovinu obavlja se preko rekalibriranog 7-stepenog mjenjača sa dva kvačila.

Početna cijena Huracana Performante u Evropi iznosi 195.040 eura, a prvi će primjerci u prodajne salone stići početkom ljeta. Da ne zaboravimo, u Lamborghiniju odmahuju rukom i u potpunosti odbacuju optužbe o lažiranom rezultatu koji je Huracan Performante ostvario na stazi Nürburgring Nordschleife.