Noviteti
3

Kompanija Gullwing America predstavila Studebaker Veinte Victorias

Klix.ba
Najnoviji projekat kompanije Gullwing America nosi naziv Studebaker Veinte Victorias. Automobil je napravljen kao podsjetnik na staru američku automobilsku kompaniju Studebaker čiji je model Commander ostvario čak 20 pobjeda na čuvenoj sedmodnevnoj utrci Carrera Panamericana.

Sjedište kompanije Gullwing America nalazi se u Miamiju (Florida, SAD). Pored tuninga, u GWA su više vremena odvojili za dizajniranje i produkciju malih serija jedinstvenih automobila koji su zasnovani na modernim mehaničkim komponentama pojedinih renomiranih evropskih automobilskih kompanija.

Posljednji u nizu zanimljivih projekata je automobil Studebaker Veinte Victorias koji pokreće GM-ov 6,2-litarski V8 motor iz kojeg je, uz asistenciju mehaničkog kompresora, "izvučeno" 628 KS.

Moderna interpretacija pobjedničkog Studebaker Commandera iz 1954. godine ispod retro karoserije krije ojačanu cjevastu šasiju, poseban ovjes i izduvni sistem, koji je za ovu priliku isporučila kompanija Fabspeed. Tu su i unikatne GWA 19-inčne felge sa centralnim pričvršćivanjem na kojima su Bridgestone gume, a za efikasno kočenje brinu kapacitetne Brembo kočnice. Snaga motora prenosi se na zadnju osovinu preko ručnog 6-stepenog mjenjača.

Gullwing America će napraviti samo 20 primjeraka Studebakera Veinte Victorias (dvadeset pobjeda, prevod sa španskog). Njih 19 bit će obojeno žutom bojom i ponudit će se na aukcijama, a dvadeseti primjerak bit će u crnoj boji i koristit će se kao "safety car" na narednim izdanjima utrke Carrera Panamericana. Podsjetnik na čuvenu utrku svakako su i boje meksičke zastave na bokovima automobila. Početna cijena automobila još uvijek nije objavljena.